اگر شما قصد خرید و نصب دیوار سبز را دارید بهتر است به نکاتی که داخل این مقاله گفته می شود توجه کنیدخیلی مهم است که شما با معایب و محدودیتهای دیوار سبز اشنا باشید.قطعا دیوار سبز دارای مزایای زیادی است مانند : تراکم سبزیه در محیط ،کم بودن سطح اشغال نسبت به تعداد گیاهان نصب شده ، زیبایی بصری و چندین حسن دیگر ولی از معایب آن نیز باید گفت اولا اگر دیوار سبز درست انتخاب نگردد و همینطور درست نصب نشود مشکلات زیادی برای شما به وجود خواهد آورد.
در اولین مرحله از فرایند انتخاب دیوار سبز باید به میزان نور موجود در محیط توجه کرد .دیوار سبز به دلیل تراکم گیاهی در مجاورت هم به نسبت گلدان به نور بیشتری نیاز دارد بنابراین اگر گیاهی در گلدان در محیطی میتواند نگهداری کرد ،حتما اگر آن گیاه را در دیوار سبز قراردهیم باید حداقل 30 درصد نور بیشتری موجود باشد.
برخی از روشهای نصب دیوار سبز مانند روش باکسهای متوالی به دلیل متصب بودن پس آب به هم از احتمال آلودگی بالاتری برخوردار است.روشهای نمدی و یا felt در این زمینه از فابلیت بهتری برخوردار خواهد بود.
هر یک متر دیوار سبز تقریبا در هفته 2 لیتر آب نیاز دارد و این در حالی است که محیط دمای اتاق باشد بنابراین اگر شما 10 متر دیوار سبز احداث کنید در هفته 20 لیتر آب تبخیر خواهد داشت و اگر این دیوار در محیطی باشد که آن محیط با کولر گازی خنک میشود باید توجه داشت که حدود 7000 btu از ظرفیت سیستم تهویه صرف میعان و کنترل رطوبت تولید توسط دیوار سبز خواهد شد این رقم باید در هزینه های برق مصرفی پیش بینی گردد.برای مشاهده نمونه دیوارسبزهای گل آذین کلیک کنید.
در صورتیکه کسری نور محیط را بخواهید با نور مصنوعی جبران کنید مشکلات بیشتری خواهید داشت که باید حل کنید
اندازه گیری نور محیط کار ساده ای نیست البته شما میتونید از یک نورسنج ساده استفاده کنید و یا با استفاده از اپلیکیشن های ساده نور محیط را اندازه بگیریدو لی ایا این اندازه گیری به ما کمک خواهد کرد که بفهمیم آیا نور محیط جهت گیاهان مناسب است یا خیر پاسخ این سوال هم خیر است و هم بله
شما میتونید با دانلود این برنامه نور محیط را با موبایل خود اندازه بگیرید https://cafebazaar.ir/app/ir.sork.lightmeter2
وقتی برنامه را نصب کرداید و استفاده کرداید دو واحد نوری به شما خواهد داد که فعلا انرا بر روی lux تنظیم کنید
فراموش نکنید این میزان نور که عدد انرا مشاهده میکنید همه نور قابل دیدن را شامل میگردد و البته همه این نور بدرد گیاهان نمیخوره و حدود 60 درصد آن نور مخصوص فتوسنتز میباشدفعلا همین اندازه گیری ساده را میتوانیم مبنای کار خودمان قراربدهیم اگر نور محیط شما بالای 600 لوکس بود شما میتوانید حداقل گیاهان با رنگ سبز تیره را نگهداری کنید البته این میزان نور تقریبا نور زیست است و امکان رشد خیلی خوبی را به ما نمیدهد .اگر میخواهید گیاهان شما رشد سالمی داشته باشید باید نور شما بیش از 1200 lux باشد و البته گلدهی گیاهان در محدوده 1800 lux به بالا خواهد بود البته فعلا همین اعداد را به صورت پیش فرض قبول کنید
تابش نور مصنوعی (Photosynthetically Active Radiation) توسط CIE به عنوان کل فوتون های ساطع شده در طول موج 400 تا 700 نانومتر است که توسط رنگدانه گیاه جذب می شود. تصادفا این تقریبا همان مقدار طول موج است که توسط انسان قابل رویت است (380 تا 780 نانومتر) البته چشم انسان بیشترین حساسیت را به طیف نور سبز یعنی 555 نانومتر دارد.
شار فوتون نور مصنوعی (Photosynthetic Photon Flux) که با واحد میکرومول بر ثانیه اندازه گیری میشود. PPF مشخص کننده تعداد کل فوتون ها در در محدوده فعال ساطع شده از منبع نور در هر ثانیه است. Luminous flux
چگالی شار فوتون نور مصنوعی (Photosynthetic Photon Flux Density) با واحد میکرومول بر متر مربع بر ثانیه اندازه گیری می شود. این واحد اندازه گیری تعداد کل فتون ها در ناحیه فعال طول موج که بر یک متر مربع از سطح در هر ثانیه فرود می آیند گفته می شود.illuminance
واحدی برای اندازه گیری راندمان که با میکرو مول بر ژول اندازه گیری می شود و بیان کننده تعداد کل فوتون ها در ناحیه فعال طول موج که توسط یک ژول از انرژی الکتریکی تولید می شود است. (لومن بر وات)
اندازه گیری کارآیی سیستم روشنایی به صورت میکرومول بیان می شود این واحد اندازه گیری نشان دهنده تعداد کلی فوتون ها در محدوده فعال طول موج نور است توسط یک ژول انرژی الکتریکی تولید شده و به گیاه می رسد. در حالت کلی، این بهترین واحد اندازه گیری راندمان الکتریکی برای سیستم های روشنایی کشاورزی مختلف است.
نور مخصوص رشد گیاهی، یک منبع مصنوعی نور است (الکتریکی) که برای تحریک رشد گیاه طراحی شده است به گونه ای که طیف الکترومغناطیسی از خود نشر می دهد که برای عمل فتوسنتز گیاهان لازم است. نور مصنوعی زمانی استفاده می شود که یا منبع طبیعی در دسترس نباشد و یا اینکه به اندازه کافی نباشد، برای مثال برای استفاده درون منزل و مواقعی که ممانعت نوری وجود دارد و در فصل زمستان که روز کوتاه میشود و ممکن است مدت زمان تابش برای گیاه مورد نظر ما به حد کافی نباشد میتوان این کمبود را با وجود نور مصنوعی مناسب جبران کرد. یکی از نشانه های کمبود نور، رشد طولی زیاد و منشعب گیاه است.
نور خورشيد از نور نامرئي تشكيل شده كه طول موج آنها بين 300-2500 نانومتر است. اما طول موج نور فعال بين 400-700 نانومتر است كه در فتوسنتز گياه دخالت دارند . نور آبي و قرمز بيشترين تأثير را بر فتوسنتز گياه دارند و ساير طول موجها توسط چشم قابل رؤيت نبوده و در فتوسنتز هم دخالت ندارند.بنابراين براي تأمين نور مورد نياز گياه بايد به صورتي باشد كه مخلوط نور آبي و قرمز را داشته باشد.رنگهاي قرمز دور و مادون قرمز و نيز نور ماوراي بنفش توسط چشم قابل رؤيت نيستند.ولي وجود نور آبي يا قرمز به تنهايي براي گياهان مشكلساز خواهد شد؛ بنابراين براي انجام فتوسنتز كامل، وجود تمام طول موجهاي نور مرئي لازم است.نور ماوراي بنفش داراي طول موج كمتر از 400 نانومتر بوده و با چشم انسان قابل رؤيت نيست و براي گياهان و انسان مضر است و باعث تخريب پوشش پلاستيك پلياتيلن ميگردد. به همين دليل توصيه ميشود از پلاستيكهاي جاذب UV براي پوشش گلخانه استفاده شود، زيرا هم مانع از ورود اين اشعه به داخل گلخانه شده و هم طول عمر پلاستيك افزايش مييابد. طيف نور مادون قرمز و قرمز دور (nm 750) قابل مشاهده نيستند، اما وجود آنها براي رشد گياه ضروري است.
رنگ پوشش گلخانه بر روي كيفيت نوري كه وارد گلخانه ميشود نيز تأثير ميگذارد. پلاستيكهاي شفاف تقريباً بيشتر نور را از خود عبور ميدهند. پلاستيكهاي رنگي سبز يا آبي، مقدار زيادي از نور را در طول موجهاي آبي تا آبي- سبز عبور ميدهند ولي مقداري از نور را در طول موجهاي قرمز جذب كرده و مانع از ورود آن به داخل گلخانه ميشوند.از آنجايي كه نور قرمز مؤثرترين نور در رشد و فتوسنتز گياهان است، بنابراين گياهاني كوتاهتر، با ميانگرههاي كوچكتر، برگهاي سبز تيره و با رشد كند توليد خواهد شد.
به علت انعكاس و فيلتر شدن نور قرمز دور توسط برگهاي سبز گياهان سايهانداز، گياهاني كه در سايه اين گياهان قرار مي گيرند، نور قرمز دور كمتري به آنها ميرسد. كاهش جذب نور قرمز دور توسط برگها، حالت رقابت نوري در گياه القاء ميكند؛ در اين حالت، گياه انرژي كمي را براي رشد ريشهها صرف كرده و بيشتر انرژي خود را به طرف اندامهاي هوايي هدايت كرده و در نهايت گياهي با ساقه باريك، ميانگرههاي بلند و رشد ضعيف توليد خواهد شد. بنابراين حتي وجود نور قرمز دور نيز براي رشد و نمو گياه ضروري است.
اثر ديگر كيفيت نور را ميتوان در جوانهزني بذور حساس به نور مشاهده كرد: در بذوري كه براي جوانهزني، نياز به نور دارند، نور قرمز باعث جوانهزني بذرها و نور قرمز دور مانع از جوانهزني اين بذور خواهد شد. در اين حالت فيتوكرومهاي حساس به نور قرمز، يا قرمز دور، جوانهزني بذر را كنترل ميكنند.گلخانهداران با تغيير كيفيت نور دريافت شده توسط گياه و يا تغيير طول موجهاي مختلف نور (با استفاده از لامپهاي مناسب براي نور تكميلي يا كنترل فتوپريود)، رشد و نمو گياه را به صورت مصنوعي تحت تأثير قرار ميدهند.
در شرايطي كه همه عوامل، از جمله دما، نور و Co2 در حد مطلوب باشند، براي انجام فتوسنتز به شدت نور بهينه نياز است؛اگر شدت نور، كم و ضعيف باشد، سبب كاهش سرعت فتوسنتز و رشد، توليد گياهاني ضعيف، ريزش جوانههاي گل، افزايش طول ميانگرهها، باريک شدن ساقه، کاهش کيفيت محصول و افزايش شيوع بيماريها و هزينه توليد خواهد شد.در صورتي كه شدت نور از حد مناسب بالاتر باشد، كلروپلاستهاي برگ صدمه ديده و ميزان فتوسنتز كاهش مييابد و گياهي با ساقه قطور و ميانگرههاي کوتاه توليد ميشود.
به طور كلي تحت شرايط نوري ضعيف، ممكن است گلآغازي و نمو جوانه گل متوقف شده و يا به كندي انجام شود و به همين دليل در چنين شرايطي، گياهان براي گلدهي به زمان بيشتري نياز دارند؛ به عبارت ديگر اين گياهان در زمان گلدهي داراي ارتفاع بلندتري هستند.
به طور كلي شدت نور بر رشد گياه (وزن تر گياه، وزن خشك گياه، اندازه گياه، توليد شاخ و برگ و تعداد گل و اندازه گل) تأثير ميگذارد، ولي بر سرعت نمو گياه (سرعت باز شدن گل يا برگ در مناطق مريستم) اثري ندارد (لازم به ذكر است كه سرعت نمو گياه تحت كنترل دماي محيط است).
برگ گياهان در يک شدت نور معين به نقطهاي ميرسد که با افزايش شدت نور، سرعت فتوسنتز افزايش نخواهد يافت، که به آن نقطه اشباع نوري گفته ميشود.
برگ بيشتر گياهان در شدت نور 32000 لوكس، به نقطه اشباع نوري ميرسد. البته اين حالت به ندرت رخ ميدهد؛ زيرا برگهاي بالايي روي برگهاي پائيني سايهاندازي ميكنند و سبب كاهش شدت نور دريافتي توسط اين برگها ميشوند. بنابراين براي آنكه برگهاي قسمت داخلي و پائين گياه نيز به نقطه اشباع نوري برسند، كل گياه به شدت نور بالاتري نياز خواهد داشت.
در مناطق كم نور، مانند شمال كشور، در نيمه دوم سال به علت ابري بودن آسمان، شدت نور لازم براي رشد گياهان گلخانهاي كم است؛ بنابراين با زياد شدن شدت نور و نيز افزايش طول روزهاي كوتاه زمستان با استفاده از نورهاي مصنوعي مكمل، ميتوان رشد و نمو گياهان را سرعت بخشيد و طول دوره پرورش محصول را كوتاهتر نمود.
براي بالا بردن شدت نور گلخانه و افزايش رشد و فتوسنتز گياهان، معمولاً به نور تكميلي در محدوده mmol/m2/s 80-40 (معادل 300-600 فوت كندل) به مدت 6-12 ساعت نياز است كه عمدتاً براي اين منظور از لامپهاي سديمي فشار قوي يا متال هاليد استفاده ميشود.
گياهان گلخانهاي ممكن است در يك روز آفتابي وسط تابستان در معرض 129000 لوكس نور قرار گيرند که اين ميزان نور بسيار بالاست و در يك روز ابري تيره زمستان، فقط در معرض 3200 لوكس نور واقع شوند که بسيار كم است.
لوكس ، فوت كندل، وات بر مترمربع (W/m2) ، میکرو مول بر متر مربع در ثانیهmmol/m2.S-1
مقدار انرژي نوراني، که در طول يک شبانهروز به يک متر مربع ميرسد، با واحد مول بر مترمربع در روز (mol/m2/day) نشان داده ميشود که به آن مجموع نور روزانه (DLI) گفته می شود.
در صورتي كه شدت نور از حد مناسب بالاتر باشد:
1- كلروپلاستهاي برگ صدمه ديده و ميزان فتوسنتز كاهش مييابد و
2- گياهي با ساقه قطور و ميانگرههاي کوتاه توليد ميشود.
3- سبب زبر شدن برگهای گیاه می شود،
4- مواد بيشتري براي ايجاد طعم و مزه در گياه ذخيره شود.
5- ميزان تعرق در گياه افزايش مييابد.
جواب این پرسش بسیار پیچیده است و ترجیح داده میشود در مقاله ای جداگانه به این موضوع پاسخ داده شود
شما را هدایت میکنم به مقاله نیاز نوری گیاهان چه میزان است در همین حوالی؟
همین توضیح مختصر را عرض کنم که نیاز نوری گیاهان به عوامل بسیار زیادی بستگی داره مانند نوع کلروفیل ،اندازه گیاه اندازه برگ و…
پارامتر دیگر که خیلی تخصصی است .
انتخاب چراغ رشد مناسب جهت دیوار سبز
چراغ رشد انواع مختلفی دارد و حتی نور های مختلفی هم وجود دارد
برخی از چراغهای رشد که در بازار به عنوان چراغ رشد گیاهان فروخته میشود مخصوص آکواریوم بوده ونمی توان انها را جهت گیااهان استفاده کرد و حد اقل بازده مناسبی نخواهند داشت
برخی از چراغهای رشد نیز بی کیفیت بوده و قابلیت بالایی جهت تولید نور محدوده ppfd ندارند و par مناسب را تولید نمیکنند
البته برخی از چراغهای رشد نیز هستند که اصولا با چراغ معمولی فرق قابل توجهی ندارند و فقط نور بنفش تولید میکنند
پس چگونه متوجه شویم چراغ رشد مناسب است یا خیر؟
اولا با چشم نمیتوان به کیفیت چراغ پی برد مگر تجربه داشته باشد
چند نکته مشخص را عنوان میکنم تا حداقل تشخیص را بدهید
البته اگر وسایل اندازه گیری مخصوص داشته باشید میتوانید همین پارامتر ها را اندازه گیری کنید
و نکته اخر اینکه از جایی چراغ رشد بخرید که حد اقل اطلاعات را در اعلام مشخصات چراغ داشته باشد و یا مانند مجموعه گل آذین همه انها را تست کرده و پارمتر های مربوطه را اندازه گیری کرده باشد .
تا اینجا مشخص شد که دیوار سبز ی که نصب شده است به علت تراکم زیاد در نحوه چیدمان گیاهی و نوع گیاهان انتخاب ده احتیاج به نور تکمیلی داشته و باید چراغ رشد مناسب تهیه کرده و نصب کنیم
نور فول اسپکتروم اگر مشخصات یک چراغ خوب را داشته باشد ،تقریبا 94 تا 96 درصد نور رشد دارد یعنی نوری که تولید میکند صرف نظر از راندمان آن 95 درصد بدرد عمل فتوسنتز میخورد و گیاه از ان استفاده میکند نکته مهم این است که درست است که نور مخصوص فتوسنتز است اما آیا شدت کافی را دارد یا خیر؟نور فتوسنتز با راندمان بالا در صورتیکه شدت کافی را نداشته باشد عملا بی تاثیر است این میزان نور با واحد میکرو مول بر متر مربع در ثانیه اندازه گیری میشود و به میزان فوتون نوری گفته میشود که در هر ثانیه ب روی یک متر مربع برسد این واحد در اندازه های بزرگتر نیز استفاده میشود ولی در مبحث فعلی ما بر حسب میکرو مول خواهد بود و از کفتن مابقی آن یعنی مترمربع بر ثانیه خودداری میگردد
هر گیاهی با توجه به نوع کلروفیل ان از مقدار معینی از انرژی نوری در محدوده نور مخصوص فتوسنتز استفاده میکند برخی از لابراتورآرهای دنیا مانند فیلیپس و یا موتورولا اندازه گیری های دقیقی در این مورد انجام داده اند .با این اوصاف اگر بخواهیم یک محدوده par را بگیم باید جهت گیاهان آپارتمای بالای 80 par باشد و اگر بخواهیم در دیوار سبز استفاده کنیم در همین محدوده تا 100 par میتواند باشد
اگر بخواهیم پارامتر ها را به شکل علمی بدست بیاوریم باید به این روش عمل کنیم
ابتدا انرژی مورد نیاز گباه را بر حب میکرومول بر مت بر ثانیه بدست آوریم از روی منابع علمی
آنرا به ژول تبدیل کنیم
ژول را به وات تبدیل کرده
وبر روی چراغ اعمل کنیم
اگر بخواهیم کار را ساده کنیم و از تجربه نگارنده استفاده کنید اگر چراغ شما راندمان خوبی داشته باشد و نور تولیدی فول اسپکتروم باشد و در محدوده 380 تا 700 نانومتر کار کند باید برای هر متر مربع دیوار سبز 70 وات نور رشد بتابانید
البته به شرطی که همه ان نور بر روی دیوار متمرکز باشد و به جوانب نتاباند .
در صورت نیاز میتوانید از چراغهای تست شده گل آذین استفاده کنید و یا با مشورت با ما نوع مناسب چراغ خود را انتخاب کنید
جال با توجه به سطح دیوار و تهیه چراغ مناسب نوبت به نصب رشد در صورتیکه آنرا از گل آذین تهیه کرده باشید مجموعه دستورالعمل نصب را رایگان دریافت میکنید و در صورتیکه آنرا از دیگر فروشندگان تهیه کردید میتوانید با روش در ادامه آنرا نصب کنید
ارتفاع دیوار را اندازه گیری کنید و به اندازه نصف آن فاصله بین دیوار و محل نصب چراغ ایجاد کنید
یعنی اگر ارتفاع دیوار شما 3 متر است ،یک و نیم متر باید فاصله بین دیوار و محل نصب چراغ باشد
چراغ را به گونه ای نصب کنید تا همه نور تولید از ان بر روی دیوار سبز بتابد و از تابیده شدن بر روی زمین و سقف و دیوار های مجاور خوداری شود
اصول عایق بندی سیم و مسائل ایمنی را نیز رعایت کنید
محمولا اگر شدت نور را مناسب گرفته باشید بین 10 تا 12 ساعت در روز نور دهی کافی میباشد
هر مقدار روشن شدن چراغها به طلوع نزدیک تر باشد و خاموش شدن نیز به غروب نزدیک باشد از لحاة ساعت زیستی گیاه مناسبتر است
از روشن بودن شبانه چراغها خودداری کنید موحب پوسیدگی ریشه میگردد
اگر چراغ را با شدت کمتر نصب کرداید میتوانید نور دهی را تا 14 ساعت در روز نیز افزایش دهید
حتما ما بین دو نوردهی یعنی در شب چراغ رشد باید خاموش گردد این موضوع از لحاة چرخش هرمونی گیاه اهمیت دارد
اگر بتوانید سیستم کنترل با ساعت نجومی نصب کنید بسیار مفید است تا همه چیز به صورت خود کار باشد میتوانید این کنترل کننده را از گل آذین تهیه کنید
همانطور که رطوبت برای گیاهان مناسب است ،حتما تداوم آن در محیط با عامل انسانی بسیار مشکل دار است
گیاهان فاقد سیستم ایمنی رایج انسانی هستند و بنا براین معمولا آلودگی مخصوصا آلودگی قارچی از انسان به گیاه منتقل میشود
اگرشما در استخر ویا سونا دیوار سبز نصب کنید بسیار میتوان دچار الودگی شده و شما نیز مرتب باید کنترل کنید
بنابراین از نصب دیوار سبز در محیطهای با رطوبت بالا در مجاورت انسان و حیوان خوداری کنید
امکان پذیر میباشد ولی هزینه نگهداری را بالا خواهد برد
لوله آب شهری که EC کمتر از 500 داشته باشد
خط درین و یا فاضلاب 4/3 اینچ حداقل
لوله خرطومی تا محل نصب تابلو برق و کنترل کننده دیوارسبز
خط برق 10 آمپر فیوز بندی شده
خط ارت
تقریبا همه گیاهان را میتوان در دیوار سبز قرارداد باید این نکته بررسی گردد که در صورتیکه گیاهی در دیوار سبز قرارداده شد طول عمر ان به چه میزان است
اگر گیاهی بدلیل قرارگرفتن در دیوار سبز عمر کوتاهی داشته باشد بدلیل الزام به تعویض سریع هزینه بهره برداری را بالا خواهد برد و در این صورت کارفرما است که انتخاب میکند که ایا این هزینه را میتواند تقبل کند و یا خیر
بنابراین باید از گیاهان استفاده کرد که شرایط کم نوری را بهتر تحمل کنند
حتی در صورتیکه از چراغ رشد استفاده کنیم ،حتما باید از گیاهان کمنور تر استفاده شود چرا که قطعا شدت نور تولیدی بالا نخواهد بود
اقلام انتخاب شده اگکر دارای رنگ برگ سبز تیره باشند بسیار مناسبتر خواهد بود و از گیاهان با رنگ روشن خودداری گردد مگر مطمئن باشید که نور بالای 1200 لوکس بر روی این گیاه خواهید داشت
لیستی از گیاهانیکه میتوان داخل دیوار سبز آپارتمانی و یا داخلی قرارداد بدینقرار است :
پتوس /اسکاندیس/شامودرا /فیله اندرون بلک /آرالیا /سیسوس / شفلرا سبز و یا ابلق/ برگ انجیری / برگ کنکره ای/ اسپاراگوش/ دم روباهی /سرخش معمولی و یا فر /گندمی سبز و ابلق / و… البته تعداد زیادی از همین گونه ها با همین مشخصات
در صورتیکه در نظر دارید دیوار سبزی را در مکانی نصب کنید که تردد انسانی دارد باید در نظر داشت که همواره آلودگی از انسان به گیاهان منتقل میگردد و این الودگی بیشتر از نوع قارچی میباشد
بنابراین سعی کنید فاصله ایرا بین عامل انسانی با گیاهان حفظ کنید
عوامل دیگر مانند اسیب فیزیکی نیز توسط انسان به گیاهان وارد میگردد
دیوار سبز یک کالای لوکس بوده و هزینه اجرا و نگهداری بالایی دارد بنابراین در همه نقاط و مکانها قابلیت نصب ندارد در صورتیکه از امکان پشتیبانی بالایی برخوردار نیستید و نمی توانید هزینه پشتیبانی از دیوار را بر عهده بگیرید سعی شود از اندازه های کوچکتر استفاده شودد تا دیوار شما هموارد ظاهری زیبا داشته باشد مجموعه گل آذین این امکان را دارد تا در همه شرایط پشتیبان شما باشد طراحی و خدمات رسانی را به ما بسپارید قبل از ساخت و نصب دیوار سبز با ما مشورت کنید