سانسوریا یک گیاه آپارتمانی بسیار مقام است که توجه خیلی از مردم را به خود جلب کرده است. بسیاری از طراحان دکوراسیون این گیاه شیک را با گلدانی زیبا ست می کنند و در طراحی های خود بکار می بردند.اگر به دنبال خرید گل آپارتمانی شیک هستید که نگهداری راحتی نیز داشته باشد خرید سانسوریا را به شما پیشنهاد می دهم. در این مقاله به شرایط نگهداری سانسوریا ، تکثیر سانسوریا و بیماری های آن می پردازیم با گل آذین همراه باشید.
سانسوریا با نام علمی Sansevieria trifasciata و از خانواده آسپاراگاسه است که این گیاه بومی نواحی گرمسیری غرب آفریقا می باشد. سانسوریا دارای 60 گونه است که این گونه ها از نظر رنگ برگ ، فرم برگ ، پاکوتاه و پابلند بودن و… با هم متفاوت هستند
سانسوریا محبوبیت زیادی بین کشور های مختلف دارد که هر یک از کشور ها اسم خاصی روی آن گذاشته اند مثلا در کشور چین به آن گیاه ارکیده دم پلنگی می گویند و در برزیل شمشیر سنت جرج و در ایران به دلیل کناره های تیز برگ ها به آن لغب زبان مادرشوهر و مادرزن داده اند و در بعضی از شهرهای ایران به آن گیاه مار نیز می گویند.
سانسوریا یک گیاه آپارتمانی همیشه سبز و چندساله است و چون بیشتر زیبایی آن بخاطر برگ هایش است آن را جزو گیاهان برگ زینتی قرار می دهند. خانواده سانسوریا ساقه هوایی ندارند و برگ های محکم ، براق و گوشتی آن از روی ساقه زیرزمینی ( ریزوم ) رشد کرده و سر از خاک درآورده است. ارتفاع برخی از گونه های سانسوریا در طبیعت به بیشتر از یک متر هم می رسد.
سانسوریا نیز مانند خیلی از گیاهان گل می دهد. گل سانسوریا از بخش میانی برگ ها رشد میکند رنگ گل ها ترکیبی از سبز و سفید است این گل ها زیبایی خاصی ندارند بهتر است زمانی که سانسوریا به گل می رود گل آن را بچینید زیرا تمام انرژی گیاه را میگیرد و باعث می شود رشد سانسوریا شما کند و گیاه ضعیف شود.
سانسوریا جزو گیاهان آپارتمانی است که نگهداری بسیار راحتی دارد که در ادامه به بررسی تمام نیاز های آن پرداخته ایم.
بهترین و ایده آل ترین شرایط نوری برای خانواده سانسوریا نور متوسط و غیرمستقیم است اما این خانواده به نور خیلی کم هم مقاوم هستند و می توانید آن ها را در یک اتاق بدون پنجره فقط با نور لامپ هم نگهداری کنید اما در این شرایط سانسوریا شما فقط زنده می ماند و هیچ رشدی نمی کند. اگر می خواهید سانسوریا شما رشد خوبی داشته باشد و پاجوش بدهد آن را در محلی قرار دهید تا نور خوب و غیرمستقمی به آن برسد.
اگر در منزل یا محل کار خود نور زیادی ندارید اما به گل و گیاه علاقه مند هستید دوست دارید فضای منزل یا محل کار خود را با گیاهان زیبا تر کنید و انرژی مثبت بیشتری داشته باشبد به شما پیشنهاد می دهم به سراغ خرید لامپ رشد بروید که گل آذین به صورت کاملا حرفه ای به طراحی و ساخت چراغ رشد پرداخته است و کارشناس های با تجربه ای دارند که می توانند شما را در خرید چراغ رشد مناسب راهنمایی کنند.می توانید روی پشتبانی بعد از فروش لامپ رشد آن ها حساب کنید.
سانسوریا هایی که برگ های ابلق و روشن دارند به نور بیشتری احتیاج دارند اگر نور خوبی به آن ها نرسد برگ ها حالت ابلق خود را از دست می دهند و به رنگ سبز در می آیند. بهتر است سانسوریا های ابلق را در جایی بگذارید که نور کامل و غیرمستقیم به آن برسد
سانسوریا طیف گسترده ای از دما را تحمل می کند اما به علت داشتن برگ های گوشتی و ساقه زیرمینی در دمای خیلی پایین یخ می زند. سانسورریا دمای زیر 10 درجه را نمی تواند تحمل کند. دمای ایده آل سانسوریا 20 تا 25 درجه سانتی گراد است.
سانسوریا به علت داشتن ریزوم ( ساقه زیرزمینی ) و برگ های گوشتی و آبدار مقاوم به کم آبی است و آبیاری زیاد دشمن جان آن است. بهتر است قبل آبیاری خاک را چک کنید اول کمی خاک را کنار بزنید اگر به اندازه یک بند انگشت خشک بود آبیاری را انجام دهید. در هر بار آبیاری گیاه را سیراب کنید طوری که اب اضافی از زیرگلدان خارج شود. تشنگی زیاد هم باعث چروک و بی حال شدن برگ ها می شود.
سانسوریا به خاک سبک با زهکشی بالا احتیاج دارد. خاک سفت و بدون زهکش باعث پوسیده شدن ریشه می شود و از تولید پاجوش نیز جلوگیری می کند.
مخلوطی از 60% ماسه ، 30% پیت ماس ، 10% ورمی کمپوست یا مخلوطی از خاکبرگ ، پیت ماس یا سبوس برنج
برای کوددهی سانسوریا می توانید از کود های دامی یا کودهای شیمیایی استفاده کنید. اگر می خواهید از کوددامی استفاده کنید سالی یکبار مقداری از کوددامی پوسیده را در خاک سانسوریا مخلوط کنید. بهترین کودشیمیایی برای سانسوریا کودهای برگدهی مثل کود سه بیست ( 20-20-20 ) و برای تولید پاجوش کود های ریشه زایی مثل (10-52-10) است. کود های شیمیایی را در بهار و تابستان ماهی یکبار به گیاهتان بدهید.کوددهی زیاد باعث نرم شدن برگ های جدید سانسوریا می شود.
سانسوریا به رطوبت بالایی احتیاج ندارد همان رطوبت محیط برایش کافی است. به هیچ عنوان برگ های سانسوریا را غبارپاشی نکنید برای آن جزیره هم درست نکنید زیرا رطوبت بالا باعث می شود سانسوریا به بیماری قارچی مبتلا شود.
سانسوریا یکی از بهترین گیاهان تصفیه کننده هوا است که توسط ناسا نیز تایید شده. سانسوریا مواد سمی مانند اکسیدنیتروژن و فرمالدئید را که برای سلامتی مضر هستند را جذب و تجزیه می کنند. برای اینکه خوابی راحت داشته باشید یک گلدان سانسوریا داخل اتاق خواب خود قرار دهید.
سانسوریا گونه های بسیار متنوعی دارد که این گونه ها از نظر اندازه ، رنگ برگ ، فرم برگ با هم متفاوت هستند. سانسوریا از نظر اندازه دارای رقم های پابلند ، پاکوتاه و مینیاتوری است که به ارقام پاکوتاه سانسوریا کراواتی هم می گویند. از نظر رنگ برگ نیز بسیار متنوع هستند سانسوریا سبز ، سانسوریا ابلق ، سانسوریا بلک ، سانسوریا نقره ای … که بسته به سلیقه و میزان نوری که دارید می توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید.
قیمت سانسوریا بسیار متنوع است و به نوع سانسوریا بستگی دارد سانسوریا ابلق نسبت به سانسوریا سبز قیمت بالاتری دارند. سانسوریا مینیاتوری نسبت به سانسوریا پابلند نیز قیمت بالاتری دارند.
سانسوریا را به دو روش می توان تکثیر کرد. تکثیر از طریق تقسیم بوته ( جدا کردن پاجوش ها ) و تکثیر از طریق قلمه که جلوتر روش های تکثیر را کامل به شما توضیح می دهم.
برای گرفتن قلمه از سانسوریا ابتدا یک برگ مناسب که ن خیلی کوچک و ن خیلی بزرگ باشد را انتخاب کنید و بعد برگ ها را با کاتر یا چاقویی که ضدعفونی کردید به قطعات 8 تا 10 سانتی تقسیم کنید و برای اینکه قلمه ها زودتر ریشه دار شوند انتهای آن را هورمون ریشه زایی و یا دارچین ، عسل بزنید. قلمه ها را می توانید داخل ماسه یا کوکوپیت ریشه دار کنید. حواستون باشه قلمه ها را سروتهه نکارید زیرا اگر سروتهه بکارید ریشه نمی دهد. قلمه ها را در جایی قرار دهید که نورکامل و غیرمستقیم داشته باشد سطح خاک را مرطوب نگه دارید. وقتی سانسوریا را قلمه میزنید باید خیلی صبور باشید زیرا 3 تا4 هفته زمان می برد تا قلمه ها ریشه دار شوند و 3 تا 4 ماه نیز طول می کشد تا قلمه ها برگ جدید تولید کنند.
فصل بهار تا اواسط تابستان بهترین زمان برای جدا کردن پاجوش سانسوریا است برای این کار سانسوریا مادری را از داخل گلدان خارج کنید و به آرامی پاجوش های اطراف آن را جدا و در گلدان هایی متناسب با سایز گیاه بکارید.
یک برگ مناسب را انتخاب کنید و قلمه ها را به قطعات 8 تا 10 سانتی تقسیم کنید و انتهای قلمه ها را به صورت ^ هشتی برش دهید طوری که قسمت سبز کاملا جدا شود و فقط لبه های طلایی آن باقی بماند. انتهای قلمه را هورمون ریشه زایی یا دارچین ، عسل بزنید و آن ها را داخل ماسه یا کوکوپیت بکارید.
شاید خیلی از شما با این مشکل روبه رو شده باشید که سانسوریا ابلق شما کلی پاجوش تولید کرده اما تمام پاجوش ها سبز هستند. کمبود نور و بالا بودن PH خاک از دلایل اصلی سبز رنگ شدن پاجوش ها است. برای حفظ رنگ ابلق پاجوش ها پی اچ خاک باید پایین باشد. سانسوریا خاک اسیدی را دوست دارد برای اسیدی کردن خاک می توانید از تفاله قهوه و یا چای استفاده کنید.
این می تونه سوال خیلی ازشما دوستای خوبم باشه که چرا سانسوریای من که چند ساله دارمش پاجوش نمی زنه؟ ببینید اینکه سانسوریا پاجوش نمیزنه ممکنه بخاطر ریشه های ضعیفش باشه یا اینکه خاک اطراف ریشه سفت شده و ریشه نمیتونه عناصر مورد نیاز را از طریق خاک جذب کنه کمبود نور هم یکی دیگه از دلایلش می تونه یاشه .
موقع خرید گلدان حتما دقت کنید که گلدانی را انتخاب کنید که متناسب با سایز گیاه باشد ن خیلی بزرگ که گیاه تمام انرژی خود را برای تولید ریشه بگذارد و خاک همیشه خیس بماند و ریشه بپوسد و ن خیلی کوچک که ریشه جایی برای رشد کردن نداشته باشد و نتواند مواد غذایی را جذب کند.
سانسوریا یک گیاه آپارتمانی برگ زینتی است. بومی غرب آفریقا و یک گیاه همیشه سبز است. که تنوع آن از نظر اندازه و رنگ برگ ها بسیار متنوع است . یک گیاه مقاوم به خشکی و سرما است .تکثیر آن از طریق قلمه و تقسیم بوته می باشد. در نور بسیار ضعیف هم رشد می کند.تصفیه کننده ی هوای داخل خانه است یک گیاه بسیار کم توقع و نگه داری آن بسیار راحت است.