نوشتار فوق که توسط مجموعه گل آذین تدوین و تحریر گشته است سعی دارد مطالب مختصری در رابطه با پرورش گیاهان با استفاده از نور مصنوعی توضیح بدهد . این نوشتار به هیچ وجه قصد ارائه مطالب مشروح را نداشته و فقط بر روی سر فصل ها اشاره میکند .
نور برای رشد گیاه لازم است. نور خورشید ارزان ترین منبع در دسترس نور است ولی برای کشاورزی کنترل شده ، همیشه به میزان لازم در اختیار نیست. درنتیجه استفاده از نور مصنوعی به جهت افزایش تولید و کیفیت گیاه بسیار متداول شده است. گیاهان نسبت به انسان ها حساسیت کاملا متفاوتی به رنگ های نور دارد. نور به صورت ذره های ریزی که فوتون یا کوانتوم نامیده می شوند تعریف می شوند. مقدار انرژی فوتون ها بسته به طول موج آنها (رنگ طیف نوری) تغییر می کند. برای یک انرژی نورانی نور قرمز تقریبا یک ونیم برابر فوتون بیشتر از نور آبی تولید می کند. یعنی اغلب منابع نور قرمز فوتون بیشتری از منابع نور آبی تولید می کنند. البته گیاهان دارای حساسیت متفاوت به رنگ های مختلف نور نشان داده و اثرات متفاوتی روی آنها می گذارد. درنتیجه استفاده از منبع نوری مناسب برای هر گیاه برای دستیابی به نتیجه بهینه در تولید آن موثر است. نور خورشيد به عنوان منبع تأمين انرژي براي گياهان به شمار ميآيد. با وجود نور، آب و دياكسيدكربن و طي عمل فتوسنتز، انرژي نوراني خورشيد به صورت كربوهيدرات در گياهان ذخيره ميشود؛ اين انرژي در جذب عناصر، تقسيم سلولي و ساير واكنشها مورد استفاده قرار ميگيرد. و تداوم حیاط را ممکن میسازد .
سه فرايند مهم در گياهان وجود دارد كه به نور نياز دارند:
1 – فتوسنتز مهمترين آنهاست و براي رشد گياه ضروري است. طي عمل فتوسنتز، انرژي تابشي به انرژي شيميايي تبديل ميشود كه براي توليد تركيبات آلي در گياه ضروري است.
2- وجود نور علاوه بر فتوسنتز (تأمين انرژي مورد نياز گياهان)، بر واكنشهاي وابسته به طول دوره روشنايي روزانه گياه (فتوپريوديسم)
3- فتومورفوژنز (اثر نور بر شكل گياه) نيز مؤثر است.
در واقع علت رنگ سبز گیاهان به این واقعیت فیزیکی بر میگردد که مولکولهای کلروفیل موجود در برگ گیاهان نورهای آبی و قرمز را با کارایی بیشتری جذب میکند. در فصل پاییز با ازبین رفتن کروفیلها رنگ درختان نیز تغییر میکند. بنابراین گیاهان به منظور دریافت نور خورشید به صورت بهینه به این رنگ دیده میشوند.
نور مخصوص رشد گیاهی، یک منبع مصنوعی نور است (الکتریکی) که برای تحریک رشد گیاه طراحی شده است به گونه ای که طیف الکترومغناطیسی از خود نشر می دهد که برای عمل فتوسنتز گیاهان لازم است. نور مصنوعی زمانی استفاده می شود که یا منبع طبیعی در دسترس نباشد و یا اینکه به اندازه کافی نباشد و یا کیفیت مورد نظر را نداشته باشد .، برای مثال برای استفاده درون منزل و مواقعی که ممانعت نوری وجود دارد و در فصل زمستان که روز کوتاه میشود و ممکن است مدت زمان تابش برای گیاه مورد نظر ما به حد کافی نباشد میتوان این کمبود را با وجود نور مصنوعی مناسب جبران کرد. یکی از نشانه های کمبود نور، رشد طولی زیاد و منشعب گیاه است.
منبع نوری در واقع چهار ویژگی اصلی دارد؛
1- طول موج نور و طیف طول موجی که نشر میشود (رنگ نور) ، 2- شدت نور 3- میزان گرمایی که از خود ساطع میکند و 4- مدت زمان تابش. بسته به نوع گیاه، مرحله رشد آن (مثلا گلدهی یا میوه دهی) این معیارها باید همواره مد نظر باشد . طبق قانون پخش نور با دوبرابر شدن فاصله از منبع نوری میزان نور دریافتی یک چهارم میشود. بنابراین باید در چیدمان گیاهان و استفاده مناسب از منبع نوری این نکته نیز در نظر گرفته شود. امروزه طیف متنوعی از منابع نوری در دسترس است اما انواع فلورسنت و HID معمولا در موارد حرفهای استفاده میشوند. به تازگی پیشرفت در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی و طیف نور نشان داده است که سیستمهای فشار قوی از LED راندمان بهتری میتوانند داشته باشند. برای رشد گیاهان و سبزیجات در منزل این لامپها و انواع فلورسنت به نسبت لامپهای فشار قوی سدیم (HPS/SON) که نور آبی و ماوراء بنفش (UV) بیشتری تولید میکنند مقرون به صرفه تر خواهند بود. البته لامپهای فشار قوی سدیم را می توان به تنهایی به عنوان منبع برای فازهای رشد و نمو و تکثیر استفاده کرد ولی به طور کلی برای گلدهی منابع نور قرمز مناسبتر هستند.
نور خورشيد از نور نامرئي تشكيل شده كه طول موج آنها بين 300-2500 نانومتر است. اما طول موج نور فعال بين 400-700 نانومتر است كه در فتوسنتز گياه دخالت دارند . نور آبي و قرمز بيشترين تأثير را بر فتوسنتز گياه دارند و ساير طول موجها توسط چشم قابل رؤيت نبوده و در فتوسنتز هم دخالت ندارند.بنابراين براي تأمين نور مورد نياز گياه بايد به صورتي باشد كه مخلوط نور آبي و قرمز را داشته باشد.رنگهاي قرمز دور و مادون قرمز و نيز نور ماوراي بنفش توسط چشم قابل رؤيت نيستند.ولي وجود نور آبي يا قرمز به تنهايي براي گياهان مشكلساز خواهد شد؛ بنابراين براي انجام فتوسنتز كامل، وجود تمام طول موجهاي نور مرئي لازم است.نور ماوراي بنفش داراي طول موج كمتر از 400 نانومتر بوده و با چشم انسان قابل رؤيت نيست و براي گياهان و انسان مضر است و باعث تخريب پوشش پلاستيك پلياتيلن ميگردد. به همين دليل توصيه ميشود از پلاستيكهاي جاذب UV براي پوشش گلخانه استفاده شود، زيرا هم مانع از ورود اين اشعه به داخل گلخانه شده و هم طول عمر پلاستيك افزايش مييابد. طيف نور مادون قرمز و قرمز دور (nm 750) قابل مشاهده نيستند، اما وجود آنها براي رشد گياه ضروري است.
رنگ پوشش گلخانه بر روي كيفيت نوري كه وارد گلخانه ميشود نيز تأثير ميگذارد. پلاستيكهاي شفاف تقريباً بيشتر نور را از خود عبور ميدهند. پلاستيكهاي رنگي سبز يا آبي، مقدار زيادي از نور را در طول موجهاي آبي تا آبي- سبز عبور ميدهند ولي مقداري از نور را در طول موجهاي قرمز جذب كرده و مانع از ورود آن به داخل گلخانه ميشوند. به همین دلیل است که در برخی گلخانه ها نیز با اینکه نور قابل قبولی به صورت طبیعی وارد میشود ،با این حال از نور های مکمل مصنوعی استفاده میگردد .از آنجايي كه نور قرمز مؤثرترين نور در رشد و فتوسنتز گياهان است، بنابراين گياهاني كوتاهتر، با ميانگرههاي كوچكتر، برگهاي سبز تيره و با رشد كند توليد خواهد شد.به علت انعكاس و فيلتر شدن نور قرمز دور توسط برگهاي سبز گياهان سايهانداز، گياهاني كه در سايه اين گياهان قرار مي گيرند، نور قرمز دور كمتري به آنها ميرسد. كاهش جذب نور قرمز دور توسط برگها، حالت رقابت نوري در گياه القاء ميكند؛ در اين حالت، گياه انرژي كمي را براي رشد ريشهها صرف كرده و بيشتر انرژي خود را به طرف اندامهاي هوايي هدايت كرده و در نهايت گياهي با ساقه باريك، ميانگرههاي بلند و رشد ضعيف توليد خواهد شد. بنابراين حتي وجود نور قرمز دور نيز براي رشد و نمو گياه ضروري است.
در بذوري كه براي جوانهزني، نياز به نور دارند، نور قرمز باعث جوانهزني بذرها و نور قرمز دور مانع از جوانهزني اين بذور خواهد شد. در اين حالت فيتوكرومهاي حساس به نور قرمز، يا قرمز دور، جوانهزني بذر را كنترل ميكنند.گلخانهداران با تغيير كيفيت نور دريافت شده توسط گياه و يا تغيير طول موجهاي مختلف نور (با استفاده از لامپهاي مناسب براي نور تكميلي يا كنترل فتوپريود)، رشد و نمو گياه را به صورت مصنوعي تحت تأثير قرار ميدهند.
در شرايطي كه همه عوامل، از جمله دما، نور و Co2 در حد مطلوب باشند، براي انجام فتوسنتز به شدت نور بهينه نياز است؛اگر شدت نور، كم و ضعيف باشد، سبب كاهش سرعت فتوسنتز و رشد، توليد گياهاني ضعيف، ريزش جوانههاي گل، افزايش طول ميانگرهها، باريک شدن ساقه، کاهش کيفيت محصول و افزايش شيوع بيماريها و هزينه توليد خواهد شد؛در صورتي كه شدت نور از حد مناسب بالاتر باشد، كلروپلاستهاي برگ صدمه ديده و ميزان فتوسنتز كاهش مييابد و گياهي با ساقه قطور و ميانگرههاي کوتاه توليد ميشود.
الف- در شرايط نور کم، گياه سعي ميکند که با افزايش سطح برگ، سطح جذب نور را افزايش دهد؛ ( تعریفی نتیجه گرا ) بنابراين برگهاي گياه نازک و انحناپذير ميشوند؛ ولي در شرايط نور زياد اندازه برگها (سطح هر برگ) کاهش و ضخامت و تعداد آنها افزايش مييابد و در داخل آنها مقدار زيادي نشاسته جمع ميشود. بنابراين در شرايطي که مجموع نور روزانه (DLI) زياد است، هرچند سطح هر برگ کمتر از سطح هر برگ در شرايط نوري کم است، ولي به علت داشتن تعداد برگ بيشتر، مجموع سطح برگ گياه افزايش مييابد
ب – رشد ريشه متناسب با رشد شاخهها است. ريشهها از نظر دريافت کربوهيدرات به شاخهها وابسته و شاخهها نيز براي جذب آب و عناصر غذايي به ريشهها وابسته هستند؛ بنابراين زماني که مجموع نور روزانه (DLI) افزايش مييابد، با افزايش رشد شاخهها، بر رشد ريشههاي گياه نيز افزوده ميشود به طور كلي تحت شرايط نوري ضعيف، ممكن است گلآغازي و نمو جوانه گل متوقف شده و يا به كندي انجام شود و به همين دليل در چنين شرايطي، گياهان براي گلدهي به زمان بيشتري نياز دارند؛ به عبارت ديگر اين گياهان در زمان گلدهي داراي ارتفاع بلندتري هستند.
به طور كلي شدت نور بر رشد گياه (وزن تر گياه، وزن خشك گياه، اندازه گياه، توليد شاخ و برگ و تعداد گل و اندازه گل) تأثير ميگذارد، ولي بر سرعت نمو گياه (سرعت باز شدن گل يا برگ در مناطق مريستم) اثري ندارد (لازم به ذكر است كه سرعت نمو گياه تحت كنترل دماي محيط است).
برگ گياهان در يک شدت نور معين به نقطهاي ميرسد که با افزايش شدت نور، سرعت فتوسنتز افزايش نخواهد يافت، که به آن نقطه اشباع نوري گفته ميشود.
برگ بيشتر گياهان در شدت نور 32000 لوكس، به نقطه اشباع نوري ميرسد. البته اين حالت به ندرت رخ ميدهد؛ زيرا برگهاي بالايي روي برگهاي پائيني سايهاندازي ميكنند و سبب كاهش شدت نور دريافتي توسط اين برگها ميشوند. بنابراين براي آنكه برگهاي قسمت داخلي و پائين گياه نيز به نقطه اشباع نوري برسند، كل گياه به شدت نور بالاتري نياز خواهد داشت.
در مناطق كم نور، مانند شمال كشور، در نيمه دوم سال به علت ابري بودن آسمان، شدت نور لازم براي رشد گياهان گلخانهاي كم است؛ بنابراين با زياد شدن شدت نور و نيز افزايش طول روزهاي كوتاه زمستان با استفاده از نورهاي مصنوعي مكمل، ميتوان رشد و نمو گياهان را سرعت بخشيد و طول دوره پرورش محصول را كوتاهتر نمود.
براي بالا بردن شدت نور گلخانه و افزايش رشد و فتوسنتز گياهان، معمولاً به نور تكميلي در محدوده mmol/m2/s 80-40 (معادل 300-600 فوت كندل) به مدت 6-12 ساعت نياز است كه عمدتاً براي اين منظور از لامپهاي سديمي فشار قوي يا متال هاليد استفاده ميشود.
گياهان گلخانهاي ممكن است در يك روز آفتابي وسط تابستان در معرض 129000 لوكس نور قرار گيرند که اين ميزان نور بسيار بالاست و در يك روز ابري تيره زمستان، فقط در معرض 3200 لوكس نور واقع شوند که بسيار كم است.
لوكس ، فوت كندل، وات بر مترمربع (W/m2) ، میکرو مول بر متر مربع در ثانیهmmol/m2.S-1
مقدار انرژي نوراني، که در طول يک شبانه روز به يک متر مربع ميرسد، با واحد مول بر مترمربع در روز (mol/m2/day) نشان داده ميشود که به آن مجموع نور روزانه (DLI) گفته می شود. ( par )
1- كلروپلاستهاي برگ صدمه ديده و ميزان فتوسنتز كاهش مييابد.
2- گياهي با ساقه قطور و ميانگرههاي کوتاه توليد ميشود.
3- سبب زبر شدن برگهای گیاه می شود،
4- مواد بيشتري براي ايجاد طعم و مزه در گياه ذخيره شود.
5- ميزان تعرق در گياه افزايش مييابد.
كاهش نور در اكثر سبزیها با كاهش كيفيت همراه است. اين پديده را ميتوان به صورت كاهش ذخاير مواد غذايي در گياهان و رشد بي رويه برگها و طويل شدن ساقهها مشاهده كرد.تغيير شكل اندامهاي ذخيره كننده گياهاني مثل كوزه اي شدن كلم قمري و يا بيضي شدن تربچه در حد نامتعارف نيز از كمبود نور است.كاهش نور در تربچه باعث ميشود كه ريشه خوراكي شكل نگيرد و مقاومت آن در مقابل بيماريها نيز كاهش يابد.کاهش نور سبب ميشود تا به علت رقابتي که بين رشد برگها از يك طرف و رشد ساقه از طرف ديگر به وجود مي آيدگلهاي كمتري در گوجه فرنگی تشكيل شود و يا این که گلهاي موجود در گياه پايدار نباشند و به زمین بيافتند.برخي از سبزيها به نور بيشتر و برخي ديگر به نور كمتري نياز دارندتا بهترين عملكرد و كيفيت را توليد نمايند.ارقام مختلف گیاهان درداخل يك گونه نيز در كشتهاي زمستانه به یک صورت عمل نميكنند. اين امر را ميتوان به دلیل استفاده ناچيز از انرژي نوراني در زمان كربن گيري، شدت تنفس، توليد برگ به ویژه سطح مخصوص برگ (نسبت سطح به وزن برگ) و روش كاشت گياهان دانست.بنابراين انتخاب ارقام مناسب زماني كه نور كم است، اهميت بسيار دارد.
1- عرض جغرافيايي منطقه
2- فصول سال (زمستان يا تابستان)
3- ابري يا صاف بودن هوا
4- تراكم كشت گياه
5- ميزان شلوغي كانوپي گياه (هرس)
6- در گلخانه : نوع پوشش گلخانه (پلاستيك، شيشه، پلي كربنات)
الف – افزایش شدت نور (نور تکمیلی)
به دو دليل از نور مصنوعي در گلخانهها استفاده ميشود:
1- زياد كردن شدت نور گلخانه و نيز افزايش رشد و فتوسنتز در روزهايي كه شدت نور محيط به علت ابري بودن آسمان كمتر از حد بهينه است؛
2- كنترل طول دوره روشنايي روزانه (فتوپريود).
براي افزايش رشد و فتوسنتز نياز به شدت نور بيشتري در مقايسه با شدت نور لازم براي كنترل فتوپريود است.استفاده از نور مصنوعي، به منظور افزايش طول روز (نه افزايش شدت نور) و واداركردن گياه به انجام فتوسنتز، نياز به بررسيهاي اقتصادي دارد تا مشخص شود كه آيا هزينه تجهيزات و انرژي مصرفي با افزايش توليد، يا كوتاه شدن طول دوره پرورش محصول، قابل جبران است يا خير؟ زيرا تجهيز يك گلخانه براي تأمين نور مصنوعي هزينه زيادي را در بر دارد.اما استفاده از نورهاي مصنوعي در اتاق پرورش نشا (اتاقي كه براي كشت بذر و تهيه نشاء مورد استفاده قرار ميگيرد) بسيار مفيد بوده و از نظر اقتصادي نيز توجيهپذير است، زيرا اتاقك تكثير نشا مساحت كمتري دارد و هزينه تجهيزات چندان زياد نخواهد شد و از طرف ديگر، توليد نشا در اين اتاقك، هزينه كمتري نسبت به كشت مستقيم در زمين اصلي گلخانه دارد در برخی از اقلام مانند نشاء گوجه فرنگی بسیار مقرون بصرفه خواهد بود .براي تأمين نور مصنوعي گلخانه ميتوان از لامپهاي مختلف، با خصوصيات متفاوت، استفاده نمود. لامپهاي مورد استفاده به سه دسته لامپهاي تنگستن، فلورسنت و لامپهاي با تخليه الكتريكي فشار قوي (سديمي فشار قوي، جيوهاي فشار قوي و متال هاليد) تقسيم ميشوند.از لامپهاي فلورسنت معمولاً در اتاقهاي كشت و بخشهاي محدود گلخانه براي جوانهزني بذور و توليد نشا استفاده ميشود و به ندرت در تمام طول دوره رشد گياه به كار ميروند.معمولاً تنها از لامپهاي تنگستن براي تأمين نور مكمل استفاده نميشود؛ زيرا اين لامپها گرماي زيادي توليد ميكنند و كيفيت نور توليد شده آنها ضعيف است
جدول زیر نشان دهنده رابطه واحد ها و روش اندازه گیری است
در طراحي نور تكميلي (نحوه نصب لامپها و تركيب نوري) بايد دقت نمود كه نور به صورت يكنواخت در تمام عرض گلخانه توزيع شود. اين يكنواختي تا حد زيادي بر روي يكنواختي رشد گياه، ارتفاع و گلدهي گياهان اثر گذاشته و امكان آبياري يكنواخت را فراهم ميكند.
لامپها فقط در ساعاتي از روز روشن شوند كه شدت نور خورشيد كم باشد (خصوصاً در روزهاي ابري زمستان). شدت نور پائين خورشيد، اثر نسبي نور تكميلي را بر مجموع نور روزانه افزايش داده و بنابراين بر رشد گياه تاثیر بيشتري ميگذارد.
براي استفاده از نور تكميلي در گلخانه، حتماً بايد قبلاً از نور تكميلي در مقياس كوچك استفاده شود و تأثير آن بر عملكرد و كيفيت محصول، بازدهي و نيز برگشت سرمايه مورد بررسي قرار گيرد. ممکن است استفاده از نور تكميلي باعث افزايش عملكرد و كيفيت گردد ولي جوابگوي سرمايهگذاري انجام شده نباشد. مخصوصا در زمانی که قیمت انرژی بسیار بالا بوده و تامین ان مشکل ساز خواهد بود .
با افزودن نور تكميلي به گياهان نشايي، لازم است كه عمليات تغذيه، آبياري و استفاده از تنظيمكنندههاي رشد به طور دقيق و صحيح انجام شود؛ زيرا دادن نور تكميلي سبب رشد سريعتر و توليد ماده خشك بيشتر شده كه در نتیجه به كوتاهتر شدن بيشتر ميانگرهها و توليد شاخههاي جانبي فراوان در مقايسه با شرايط نور طبيعي منجر ميگردد
ب- كاهش شدت نور گلخانه:
گلخانهها در طول تابستان با مشكل بيشبود نور مواجهاند و بنابراين بايد شدت نور گلخانه كاهش يابد معمولاً از دو روش براي كاهش شدت نور گلخانه استفاده ميشود:
الف- در روش اول: در نيمه اول سال عموماً از رنگپاشي يا گلاندود كردن سطح خارجي پوشش گلخانه استفاده ميشود و سپس در اوايل پاييز از روي پوشش گلخانه شسته ميشود. در اين روش، 5-10 كيلوگرم (بسته به شدت سايهاندازي) رنگ سفيد پلاستيك يا گل اُخرا يا آهك در 100 ليتر آب حل شده و سپس روي سطح پوشش گلخانه به صورت يكنواخت پمپاژ ميشود. مزيت اين روش ساده و ارزان بودن آن است، اما عيب آن، دائمي بودن آن و كاهش شدت نور، حتي در روزهاي ابري است؛
در روش دوم: از توريهاي سايهانداز (از جنس پلياستر يا پليپروپيلن) براي كاهش شدت نور گلخانه استفاده ميشود كه ممكن است در داخل يا خارج گلخانه نصب شوند
امروزه در گلخانههاي تجاري، پردههاي ساران براي كاهش شدت نور گلخانه به كار ميرود كه در ارتفاعي بالاتر از قد انسان (موازي با ارتفاع ناودانها)، در داخل گلخانه كشيده ميشود. در اين روش، نور وارد فضاي گلخانه ميشود اما وجود پردههاي سايهانداز داخلي سبب سايهاندازي و كاهش شدت نور روي گياهان داخل گلخانه ميگردد ولي دما در فضاي بالاي سطح سايهانداز زياد است
در برخي از گلخانهها، تورهاي سايهانداز در خارج از گلخانه و در ارتفاعي بالاتر از ارتفاع گلخانه نصب ميشوند؛ مزيت اين نوع سايهانداز، جلوگيري از ورود نور به داخل گلخانه است و سايهاندازي بر كل گلخانه انجام ميشود
گياهان عكسالعملهايي نسبت به طول دوره روشنايي و تاريكي روزانه از خود نشان ميدهند كه فتوپريوديسم ناميده ميشود. گياهان بر اساس عكسالعملشان به فتوپريوديسم به سه دسته روزكوتاه (شب بلند)، روز بلند (شب كوتاه) و روز خنثي تقسيم ميشوند.
1- گياهان روزكوتاه (شب بلند)، گياهاني هستند كه فقط زماني به گلدهي ميروند كه طول دوره تاريكي از حد بحراني بيشتر باشد؛سيب زميني شيرين، ارقام ميانرس كلم پيچ يعني با طولاني شدن شب به مرحله گلدهي وارد ميشود و تا زماني كه طول شب كمتر از حد بحراني باشد، به رشد رويشي خود ادامه ميدهد
2- گياهان روزبلند (شب كوتاه)، گياهاني هستند كه زماني به گلدهي ميروند كه طول شب از حد بحراني كمتر باشد؛ اين گياهان با كوتاه شدن طول شب وارد مرحله گلدهي ميشوند مانند كاهو، اسفناج، ترب، نخودفرنگي، شويد، ريواس
3- گياهان روزخنثي، يا بيتفاوت، گياهاني هستند كه در برابر تغييرات طول روز و شب عكسالعملي از خود نشان نميدهند. هرچند در گياهان روز خنثي، طول روز سبب گلدهي نميشود، ولي ممكن است طول شب و روز در كيفيت گل، سرعت گلدهي و يا نوع جنسيت گلها مؤثر باشد. مانند : كدوئيان، فلفل، بادمجان، لوبيا سبز، ذرت شيرين، باقلا سبز
نوشتار فوق مختصری است از فرایند پیچیده پرورش گیاهان با استفاده از نور مصنوعی . در این نوشتار سعی شده است کلیاتی از این فرایند توضیح داده شود که در صورت نیاز به اطلاعات تخصصی تر می توان با گل آذین تماس گرفته و اطلاعات خود را دریافت نمایید .
چراغ های رشد و یا لامپهای رشد به تجهیزاتی گفته میشود که نور مخصوص رشد گیاه که همان نور فتوسنتز است را تولید میکند و اختلاف انها با چراغهای معمولی این است که توان خود را صرف تولید بخشی از نوری که فایده ای برای گیاه ندارد نمیکند و دقیقا طول موج مخصوص عمل فتوسنتز را تولید میکند البته مهارت طراح در شناخت طول موج مناسب برای هر گیاه میتواند بسیار با اهمیت باشد . این چراغ ها در انواع و اقسام و در اندازه های مختلف و با توانهای مختلف تولید شده و با توجه به کارکردی که برای آن طراحی شده است دارای مشخصات خاص خود هستن. نور مصنوعی رشد میتوان در هر گیاه مقداری متفاوت باشد و همینطور در دوره های مختلف رشد گیاه نیز متفاوت است . منظور از متفاوت بودن در هر گیاه بستگی به کلروفیل استفاده شده در ان گیاه داشته و منظور از دوره های مختلف رشد نیز ، اشاره به مراحل مختلف رشد گیاه از دوره جوانه زنی ،گل دهی و افزایش برگ و ساقه دارد .
زمانیکه گیاهان ما از دارا بودن نور کافی جهت رشد به دلایل مختف محروم باشند باید جهت بالا بردن میزان نور محیط از چراغهای رشد استفاده کرد از دیگر کارکرد های چراغ های رشد بالابردن بهره وری رشد گیاه و کم کردن فاصله دوره های گل دهی انها است و همینطور در مورد گیاهان دارویی با استفاده از شدت نور بالا میتوان برخی پارامتر های این گیاهان مانند عطر و یا بزرگتر شدن برگهای انها را بیشتر کرد . در آینده با توجه به کاهش زمین قابل کشت و همینطور جهت نزدیک کردن تولید به مصرف جهت کاهش تلفات محصولات کشاورزی ، از مزارع شهری و طبقاتی کاشت محصولات با استفاده از چراغ های رشد زیاد استفاده خواهد شد .در کشورهای دارای انرزی های اتمی و نیروگاههای اتمی بدلیل عدم امکان خاموش کردن نیروگاه در شب ، استفاده از چراغهای رشد محصولات بسیار ترویج شده و معمولا برق ارایه شده به این صنایع دارای تخفیفات قابل ملاحظه ای است .این صنایع در ژاپن و فرانسه بسیار گسترش پیدا کرده اند . با استفاده از صنایع کشت تحت کنترل میتوان بازده محصول را افزایش داد و با ایزوله کردن محیط کشت ، استفاده از سموم کشاورزی را به صفر نزدیک کرد و محصول سبز و ارگانیک تولید کرد این اقلام در برخی مواقع ارزش بالایی داشته و توجیح استفاده از چراغهای رشد را دارا هستند
مثلا در سکو های نفتی میتوان اتاقکهایی با استفاده از چراغهای رشد ساخت تا نفراتی که در ان سکو ها مشغول بکار هستند با استفاده از این اتاقکها سبزیجات تازه رشد داده ومصرف کنند در حال حاضر این اقلام باید با استفاده از حمل و نقل هوایی از خشکی به این اماکن رسانده شوند.
کمبود نور در محیط های ساختمانی اعم از مسکونی و یا اداری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد ، دور بودن گیاهان از پنجره ها ، کم بودن پنجره در محیط خانه و یا ابری بودن همیشه گی هوا در برخی از گلخانه ها بدلایل استفاده از پوشش های مختلف بر روی گلخانه ، برخی از طول موجها دچار کمبود شده و از این پوشش ها رد نمی شود که با استفاده از چراغ ها و یا لامپهای رشد میتوان این کمبود را جبران کرد
یکی از راه حلهای خوب بالایردن توان رشد گیاهان ، استفاده از چراغ رشد است و البته میتوان در برخی از مکانها عنوان کرد که یکی از راه های معقول و کم هزینه نیز استفاده از چراغهای رشد است .در گلخانه های مطبق ، جهت کاهش از سطح گلخانه و استفاده از ارتفا, انها میتوان طبقات پایین را با استفاده از چراغهای رشد نور دهی کرد و از سطح و ارتفاع به شکل مطلوبی استفاده کرد
دربرخی فروشگاه ها در کشور چراغهای رشد به فروش میرسد ولی نکته مهم این است که برخی از این چراغها اختصاص به گیاهان اپارتمانی و یا اقلام دیگر انها ندارد و بعضا مشاهده میشود که مخصوص گیاهان ابزی و مخصوص اکواریوم است و بجای چراغ رشد گیاهان اپارتمانی به فروش میرسد که قطعا کارایی لازم را ندارد برخی از انها توان تولید نور لازم با شدت مناسب را نداشته و میزان سرمایه گذاری انجام شده به هدر میرود لازم است که اندازه گیاه و سایه سار ان و همینطور دوره رشد گیاه و… مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان چراغ مناسبی اختصاص دارد نه تنها از خدمات گارانتی بهره مند شوید بلکه میتوانید از اطلاعات تکمیلی در جهت نصب صحیح چراغها و فواصل درست انها خرید لامپ رشد گیاه ارزان با توجه به گران بودن چراغهای رشد لازم است محاسبات مخصوص به طول موج لازم و شدت نور لازم به درستی صورت گیرد تا از صرف هزینه های بیش از حد خود داری گردد بدین جهت مجموعه گل آذین با اشراف به فرایند رشد گیاهان با استفاده از چراغهای رشد میتواند مشاوره و پیشنهادات خودرا در این مورد به شما ارایه دهد
مجموعه گل آذین با دارا بودن گلخانه های خود و بررسی عملکرد چراغهای رشد به صورت میدانی ، و توانایی ساخت چراغها از ابتدا توسط تیم متخصصین خود با بالاترین کیفیت و با استفاده از قطعات مرغوب و همینطور گارانتی و پشتیبانی از چراغها ی خود ، مشاور مطمئن و کارامدی برای شما خواهد بود
شما میتوانید با خرید چراغهای رشد از گل آذین که به صورت اختصاصی برای منظور شما تولید شده تا گیاه و همینطور استفاده از چراغهای مختلف در دوره های زمانی مختلف رشد گیاه هم بهره مند شوید
در ساختار چراغهای رشد از قطعات مختلفی استفاده میشود
تاثیر استفاده از قطعات ارزان و گران قیمت در بازده کل چرغ بسیار بالاست
به عنوان نموه استفاده از ال ای دی در ساخت چراغ میتواند بهره را به نسبت برق مصرفی بسیار بالا ببرد
– 25٪ سبک تر | 15٪ رشد سریع تر | 10٪ عملکرد بالاتر
– 65% مصرف کمتر
– طیف ایده آل برای رشد ، گلدهی و شبیه سازی
– گرمای تابشی صفر ، که می تواند به گیاهان آسیب برساند
– طول عمر بالا
– کاهش هزینه سرمایش گلخانه و یا اپارتمان و منزل مسکونی
لامپهای LED فقط طول موج مفید برای گیاه را تولید میکنند. یک چراغ LED با مصرف 100 وات معادل یک لامپ 400 وات HPS در فرایند فتوسنتز مفید خواهد بود.
از دیگر مزیتهای لامپهای LED می توان به بازده نوری (lum/watt) بالای این لامپها اشاره نمود. در حال حاضر لامپهای ledبازدهای بین 74 تا 180 لومن بر وات را دارا میباشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپهای رشتهای 10 تا 15 لومن بر وات، برای لامپهای کممصرف 45 تا 65، برای لامپهای بخار جیوه 35 تا 60، برای لامپهای بخار سدیم 60تا 130 و برای لامپهای متال هالید 75 تا 85 لومن بر وات میباشند. در زیر نمودار مقایسه بازده نوری انواع لامپها آورده شده است.
اگر شما در گلخانه از لامپهای HPS استفاده میکنید حتما متوجه گرمای تابشی بیش از حد این لامپها شدهاید. این گرما موجب تبخیر آب برگها و گلبرگها شده و به همین دلیل لامپهای HPS نباید نزدیک گیاه نصب شوند. این درحالیست که لامپهای LEDگرمای تابشی ناچیزی دارند و در نتیجه میتوان آنها را در فاصلهی کمی نسبت به گیاه نصب کرد.
با استفاده از لامپهای LED به دلیل بهرهوری بالاتر و در نتیجه تولید گرمای کمتر، در مصرف انرژی سیستم تهویه گلخانه نیز صرفه جویی خواهید شد.
لامپهای HPS، فلورسنت و متال هالید دارای موادی مثل جیوه و سرب هستند که برای طبیعت مفید نیست. لامپهای LED کاملاً دوستدار طبیعت بوده و حتی در صورت شکستن کوچکترین آسیبی به محیط زیست نمیزنند.
لامپهای LED به طور میانگین نسبت به سایر لامپها 5 برابر بیشتر عمر میکنند.
در لامپهای LED با استفاده از لنزهای مناسب میتوان به راحتی زوایای تابش نور و سطح پوشش را کنترل نمود. همچنین شدت نور لامپهای LED با استفاده از درایورهای مناسب به راحتی قابل کنترل میباشد.
به دلیل قابلیت کنترل بالایی که لامپهای LED دارند نور تولید شده توسط این لامپها یکنواخت تر از سایر لامپها میباشد.
افت نوری در LED با گذشت زمان میزان ناچیزی می باشد. این در حالیست که سایر لامپ ها به مرور زمان دچار افت شدید شدت نور میگردند .
در تامین روشنایی بوسیله انرژی خورشیدی، بهترین گزینه، لامپهای LED میباشند. این امر به دلیل راندمان بالا و همچنین سطوح ولتاژ پایین مورد نیاز لامپهای LED میباشد که از هدر رفتن انرژی تولید شده بوسیلهی سلولهای خورشیدی به شدت جلوگیری میکند.
کاهش مصرف انرژی و افزایش بهرهوری همواره یکی از دغدغههای اصلی فعالان عرصههای مختلف تولیدی میباشد. در همین راستا جایگزینی لامپهای قدیمی با لامپهای LED در گلخانهها، نه تنها موجب کاهش 60 تا 70 درصدی مصرف انرژی میگردد بلکه موجب رویش بهتر و یکنواخت گیاهان میگردد.
روشنایی ال ای دی مجموعه ای از فواید برای صنعت کشاورزی به همراه آورده است که از جمله آن می توان به تولید بیشتر، شکوفایی زودتر، و رشد ریشه سریعتر، کنترل بیشتر روی رشد گیاه و استفاده اقتصادی از زمین کشاورزی اشاره کرد. آنها همچنین از نظر مصرف انرژی بسیار مقرون به صرفه هستند، در نتیجه به کشاورزان با مصرف انرژی کمتر به خصوص در طول فصول زمستان و پاییز کمک بسیار می کنند.
در هر پروژه مقدار بهینه نور مورد نیاز دریافتی توسط هر گیاه خاص که برای پرورش آن گیاه مناسب است در شرایط موجود مورد مطالعه قرار گرفته و به صورت جداگانه محاسبه خواهد شد. در نهایت این محاسبه شامل روشنایی (سطح نور، طیف نور، یکنواختی مورد نیاز، و مکان وزمان نور) و شرایطی که در آن این سطح روشنایی اثرگذار باشد مانند شرایط جوی و غیره و میزان مصرف انرژی خواهد بود. این محاسبات برای محصولات مختلف کشاورزی از جمله تولید سبزیجات، پرورش برگ و گیاهان جوان، گل های زینتی، رشد و نگهداری گیاه قابل استفاده است.
تنها قسمت از طیف تابش عمومی که می تواند توسط گیاهان برای عمل فوتوسنتز مورد استفاده قرار گیرد بین 400 تا 700 نانو متر است که به آن PAR (Photosynthetically Active Radiation) گفته می شود. تعداد فوتون ها در ناحیه PAR نور پرورش دهنده گفته می شود که به صورت میکرومول تعریف می شود. درنتیجه تغریبا 45 درصد نور عمومی نور PAR است. فتوسنتز فرآیند اصلی رشد گیاه است که نور قسمت اصلی آن است. این انرژی گاز دی اکسید کربن و آب را توسط برگ و ریشه به گلوکز تبدیل می کند. این فرآیند به این صورت انجام می شود:
یک لامپ کارآمد برای رشد گیاه باید تا حد امکان انرژی الکتریکی بیشتری را به انرژی PAR تبدیل کند. عبارت DLI (Daily Light Integral)به تعداد ذرات نوری یا فوتون هایی که در طول روز در ناحیه PAR (400 تا 700 نانومتر)دریافت می شود گفته می شود. DLI مشخصا به مقدار نور فوتوسنتز دریافت شده در مساحت 1 متر مربع در هر روز گفته می شود. DLI می تواند اثر قابل توجهی بر رشد ریشه و ساقه و برگ و گل بوته ها، و افزایش تعداد گل ها وشاخه وضخامت برگ ها داشته باشد. مقدار DLI میانگین که درفضای آزاد دریافت می شود تقریبا بین 5 تا 60 مول بر متر مربع بر روز است و به مکان و زمان بستگی دارد.
داخل یک گلخانه انتقال نور معمولا به 35 تا 50 درصد کاهش پیدا می کند. پس داشتن DLI متوسط کمتر از 3 مول بر متر مربع بر روز در گلخانه در طول فصول تاریک تر سال غیر معمول نیست. در کل داشتن DLI 4 تا 6 مول بر متر مربع بر روز برای رشد گل های تزئینی قطع شدنی و حداقل 10 تا 12 مول بر متر مربع بر روز برای گل های تزئینی باغچه ای و گیاهانی که در طول بهار و تابستان گل دارند و گل های گلدانی پیشنهاد می شود. کیفیت گیاه با افزایش DLI میانگین افزایش پیدا می کند. با افزایش DLI شاخه، ریشه وتعداد گل ها افزایش ودر برخی مواقع ارتفاع گیاهان کاهش پیدا می کند. البته استثنائاتی نیز وجود دارد مانند بنفشه آفریقایی و ارکیده فالانئوپتیس تحت DLIمیانگین 4 تا 6 مول بر مترمربع بر روز رشد خوبی دارند.
DLI به صورت مول بر مترمربع بر روز اندازه گیری می شود که به معنی تعداد مول های نور بر واحد سطح که یک متر مربع است در یک روز می باشد. یک مول یک عدد ثابت بسیار بزگ است. (1023*022/6)
نور یک ابزار مهم در محصولات کشاورزی بوده و یک فاکتور کلیدی در تحقیقات گیاهان است. LED ها نقش اساسی در روشنایی کشاورزی بازی می کنند. توسط LED ها خروجی نوری که جهت رشد گیاه به آن تابانده شده قابل کنترل بوده در نتیجه اعمال نور بهینه در هر یک از سطوح رشد ممکن می باشد. این قابلیت به همراه مدیریت موثر گرمایی، طول عمر طولانی، راندمان نوردهی بالا و راندمان انرژی مناسب یک فرصت استثنائی برای کشاورزان است. برای بازار محصولات کشاوزی این مسئله به معنای افزایش بهره وری، گلدهی زود هنگام، رشد ریشه سریعتر، و استفاده اقتصادی از فضا می باشد.
1- گیاه شما در چه مرحله ای از رشد است؟
2- آیا گیاه شما از منبع دیگری نور دریافت می کند؟
3- طول روز به طور معمول چقدر است؟
مشخصات طیف نور مورد نیاز برای گیاهان در حال رشد به نوع گیاه و مرحله ای از رشد که گیاه در آن قرار دارند و تمایل پرورش دهنده آن (برای مثال کوتاه بودن گیاه) بستگی دارد.
تابش نور مصنوعی (Photosynthetically Active Radiation) توسط CIE به عنوان کل فوتون های ساطع شده در طول موج 400 تا 700 نانومتر است که توسط رنگدانه گیاه جذب می شود. تصادفا این تقریبا همان مقدار طول موج است که توسط انسان قابل رویت است (380 تا 780 نانومتر) البته چشم انسان بیشترین حساسیت را به طیف نور سبز یعنی 555 نانومتر دارد.
شار فوتون نور مصنوعی (Photosynthetic Photon Flux) که با واحد میکرومول بر ثانیه اندازه گیری می شود. PPF مشخص کننده تعداد کل فوتون ها در در محدوده فعال ساطع شده از منبع نور در هر ثانیه است. Luminous flux
چگالی شار فوتون نور مصنوعی (Photosynthetic Photon Flux Density) با واحد میکرومول بر متر مربع بر ثانیه اندازه گیری می شود. این واحد اندازه گیری تعداد کل فتون ها در ناحیه فعال طول موج که بر یک متر مربع از سطح در هر ثانیه فرود می آیند گفته می شود.illuminance
واحدی برای اندازه گیری راندمان که با میکرو مول بر ژول اندازه گیری می شود و بیان کننده تعداد کل فوتون ها در ناحیه فعال طول موج که توسط یک ژول از انرژی الکتریکی تولید می شود است. (لومن بر وات)
اندازه گیری کارآیی سیستم روشنایی به صورت میکرومول بیان می شود این واحد اندازه گیری نشان دهنده تعداد کلی فوتون ها در محدوده فعال طول موج نور است توسط یک ژول انرژی الکتریکی تولید شده و به گیاه می رسد. در حالت کلی، این بهترین واحد اندازه گیری راندمان الکتریکی برای سیستم های روشنایی کشاورزی مختلف است.
گرد آوری /ترجمه/تالیف : اسماعیل دارا
کارشناس چراغ رشد گل آذین