یکی از زیباترین درختچه های زینتی گیاه بنجامین می باشد که نام علمی آن Ficus benjamina از خانواده Moraceae می باشد که بومی مناطق جنوب و جنوب شرقی آسیا است که می توانیم از آن در منزل و یا محل کار نگهداری کنید و نمایی از طبیعت داشته باشیم و از آن لذت ببرید.
درخت بنجامین برگ های چرمی و آویزان دارد و دارای انواع مختلفی مانند بنحامین بلک، ابلق، سبز و بنجامین آمستل که شرایط نگهداری تقریبا یکسانی دارند ولی در نوع ابلق آن به دلیل روشن بودن برگ هایش به نور بیشتری نسبت به سایر بنجامین ها که برگ تیره تری دارند نیاز دارد.
بنجامین گیاه حساسی است بنابراین توجه و دقت بیشتری می خواهد و اصلا به افراد مبتدی و تازه کار در نگهداری گیاهان پیشنهاد نمی شود.
از فواید بنجامین می توان به سم زدایی محیط اطراف اشاره کرد که خاصیت تصفیه کننده ی هوا را دارد و در بهبود کیفیت هوای آلوده موثر است.
عواملی باعث ریزش برگ و آفات و بیماری در بنجامین می شود که در ادامه می خواهیم با هر یک از عوامل آن آشنا شویم پس با ما همراه باشید.
علت ریزش برگ بنجامین:
1_ جا به جایی گیاه: همانطور که گفتیم بنجامین به جا به جایی واکنش نشان می دهد و چون دچار استرس می شود برگ های خود را از دست می دهد بنابراین از جا به جایی آن خودداری کنید.
2_ دمای پایین: تغییر ناگهانی دما و سرد بودن هوای محیط اطراف گیاه باعث ریزش برگ های آن می شود بهترین دما برای آن 25 درجه سانتی گراد می باشد.
3_ نور کم: بنجامین به نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد و اگر نور برای آن کافی نباشد دچار ریزش برگ می شود.
4_ آبیاری نامنظم: برای آبیاری باید برنامه مشخصی داشته باشید و قبل از آبیاری سطح خاک بررسی کنید اگر تا یک بند انگشت خشک شده بود با آب فاقد املاح آب دهید و از آبیاری زیاد که باعث غرقابی شدن گیاه و یا آبیاری کم که باعث خشکی ریشه و برگ شود پرهیز کنید که در هر دوصورت برگ ها دچار ریزش می شود.
5_ کمبود رطوبت: بنجامین گیاه رطوبت دوست است و کمبود رطوبت محیط باعث ریزش برگ می شود برای تامین رطوبت آن حتما سه بار در هفته برگ هایش را با آب فاقد املاح غبار پاشی کنید و همچنین درست کردن جزیره و استفاده از دستگاه بخور سرد و یا قرار دادن ظرفی از آب در کنار گلدان گیاه که آب آن تبخیر شود و باعث رطوبت شود هم می توان بکار برد که همه این روش ها در حفظ رطوبت آن موثر می باشد.
6_ آفات و بیماری: وجود برخی آفات مانند کنه قرمز تار عنکبوتی و شپشک آرد آلود باعث خزان برگ های بنجامین می شود که باید سریعا آنها را از بین ببرید در غیر این صورت گیاه نابود می شود.
رشد بنجامین کم شده است:
1_شرایط محیطی نامساعد: اگر شرایط مورد نیاز بنجامین مانند نور کافی و آبیاری منظم فراهم نباشد بنجامین رشد کمی خواهد داشت.
2_ خاک نا مناسب: خاکی که حاوی مواد مغذی نباشد و به گیاه مواد غذایی نرسد رشدش متوقف می شود که باید هر چه سریعتر خاک آن را عوض کرد و خاک غنی مانند ترکیب خاک برگ و پیت ماس و کمی پرلیت که برای آن مناسب است استفاده کرد.
3_ سایز گلدان: معمولا هرسال یا هرگاه احساس کردید که ریشه گیاه فضا برای رشد ندارد یا ریشه ها از زیر گلدان بیرون زده حتما گلدان آن را عوض کنید در انتخاب سایز گلدان دقت کنید که نه خیلی بزرگ باشد نه خیلی کوچک و کاملا متناسب با سایز گیاه باشد تا گیاه به خوبی رشد کند.
4_ کوددهی: برای تقویت و کمک به رشد بیشتر بنجامین حتما از کود های مخصوص گیاهان آپارتمانی مانند 20 20 20 NPK در فصل رشد ( بهار و تابستان) هر دو هفته یک بار استفاده کنید و بنجامین خود را تقویت کنید.
نکته: در فصل پاییز و زمستان که گیاه به خواب می رود رشدش کم می شود که کاملا طبیعی است.
خشک شدن برگ بنجامین:
1_ دما بالا: اگر دما بیش از حد بالا باشد و هوای اطراف آن گرم و خشک باشد برگ های بنجامین نیز خشک می شود.
2_ آبیاری کم: آبیاری کم و تشنگی زیاد گیاه باعث خشک شدن برگ ها می شود حتما آبیاری با آب فاقد کلر و به موقع انجام شود.
3_ کمبود رطوبت: خشکی زیاد و نبود رطوبت باعث خشکی برگ ها می شود که با غبارپاشی و درست کردن جزیره می توان از آن جلوگیری کرد.
زرد شدن برگ بنجامین:
1_ آبیاری زیاد: آبیاری بیش از حد و غرقابی شدن گیاه باعث پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ ها می شود هرگاه سطح خاک به اندازه یک بند انگشت خشک شد با آب فاقد املاح آبیاری کنید و از آب سرد استفاده نکنید.
2_ نور کم: اگر نور کافی به گیاه نرسد برگ ها رنگ خود را از دست می دهند و زرد می شوند پس حتما نور کافی و غیر مستقیم برای بنجامین فراهم کنید.
3_ کمبود مواد غذایی: از دیگر دلایل زردی برگ ها کمبود مواد غذایی می باشد که با استفاده از کود های مخصوص گیاهان آپارتمانی می توان این کمبود را جبران کرد.
4_گرما: دمای بالا و گرما نیز باعث زردی برگ می شود که باید دما را تنظیم کرد و هوا را معتدل نمود.
5_ کمبود رطوبت: خشکی و رطوبت پایین نیز باعث زرد شدن برگ می شود که باید با روش های گفته شده محیط را مرطوب کنید.
6_ آفت و بیماری: برخی از آفات و بیماری ها نیز باعث زردی برگ می شود که باید سطح برگ ها را بررسی کرد و آن آفت یا بیماری را از بین برد.
وجود لکه های سیاه روی برگ بنجامین:
دمای پایین و آبیاری با آب کلر دار و سرد باعث سیاه شدن برگ بنجامین و ایجاد لکه هایی روی آن می شود که باید از آب فاقد املاح و ولرم که مدتی در محیط باشد تا دمای آن معمولی شود استفاده کرد.
لکه های قهوه ای روی برگ بنجامین:
1_ نور زیاد: نور شدید و مستقیم خورشید باعث سوختگی و ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ ها می شود.
2_ ریختن آب روی برگ ها: آبیاری با آب سرد که قطرات روی برگ بماند و نور به آن بتابد باعث می شود قطرات آب ذره بینی عمل کرده و برگ ها بسوزد و لکه های قهوه ای روی آن ایجاد شود.
لکه های سفید روی برگ بنجامین:
لکه های سفید شپشک آرد آلود می باشد که اگر تعداد آن کم باشد با پنبه آغشته به الکل می توان از بین برد در غیر این صورت با استفاده از سموم مخصوص از بین می رود.
تار عنکبوت رو برگ بنجامین:
به دلیل وجود کنه قرمز تار عنکبوتی می باشد که باید هر چه سریعتر با آفت کش های مخصوص در غلظت مناسب آن را از بین برد.
امیدواریم با استفاده از این مطالب مشکلات گیاه خود را تشخیص دهید و درمان کنید.