پتوس یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب است که در اکثر خانه ها دیده می شوداین گیاه مقاوم را می توان بصورت ایستاده و آویز نگهدارید کرد.. گیاه پتوس انواع مختلفی دارد که تمام آن ها شرایط نگهداری یکسانی دارند و تنها تفاوت آن میزان نوری است که دریافت می کنند در این مقاله هر چه که لازم است درباره گل پتوس و تکثیر آن بدانید گفته می شود.
پتوس دارای برگ های قلبی شکل و براق است. این گیاه جزو گیاهان برگ زینتی می باشد یعنی تمام زیبایی آن بخاطر برگ هایش است.پتوس جزو گیاهان همیشه سبز و چندساله می باشد یعنی مختص به فصل خاصی نیست و برگ های آن خزان نمی کند فقط به صورت طبیعی برگ های پیر زرد می شوند و میریزند و برگ های جدید تشکیل می شود.
پتوس ها گونه های زیادی دارند که از شناخته ترین آن ها پتوس سبز ، پتوس ابلق ، پتوس مرمری ، پتوس نئون ، پتوس یخی ، پتوس حصیری می باشد. که تمام آن ها شرایط نگهداری یکسانی دارند و فقط در میزان نوری که دریافت می کنند با هم تفاوت دارند.
پتوس به نور متوسط و غیرمستقیم نیاز دارد. اما هر چه رنگ برگ ها روشن تر باشد نیاز نوری نیز در آن بیشتر می شود. اگر به پتوس هایی که برگ روشن دارند مثل پتوس سفید ، پتوس ابلق نور خوبی نرسد برگ ها رنگی بودن خود را از دست می دهند و به رنگ سبز در می آیند.
نکته: اگر در منزل نور زیادی ندارید به سراغ گیاهانی که برگ های روشن دارند نروید.
نور غیرمستقیمی که از پشت پنجره شمالی و جنوبی می تابد برای پتوس مناسب است.نور مستقیم باعث سوختن برگ ها و ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ ها می شود.اگر در منزل نور زیادی ندارید ولی به نگهداری گیاه پتوس علاقه دارید می توانید از لامپ رشد برای آن استفاده کنید.
مناسب ترین دما برای پتوس دمای 18 تا27 درجه سانتی گراد است.سرما زیاد باعث یخ زدگی پتوس و گرما زیاد باعث پژمردگی و بی حالی پتوس می شود.
قبل آبیاری خاک را چک کنید اگر خاک رطوبت خود را از دست داده بود آبیاری را با آب بدون املاح انجام دهید. آبیاری کم باعث پژمرده و بیحال شدن گیاه و آبیاری زیاد هم باعث پوسیده شدن ریشه و زرد شدن برگ ها می شود.
پتوس به خاکی غنی و با زهکشی بالا نیاز دارد تا آب اضافی به راحتی از انتهای گلدان خارج شود. خاک سفت ، سنگین و بدون زهکش باعث پوسیده شدن ریشه و متوقف شدن رشد گیاه می شود.بهترین ترکیب خاک برای پتوس مخلوطی از پیت ماس ، خاک برگ و ماسه می باشد.
پتوس گیاهی رطوبت دوست است. برای تامین رطوبت برگ های آن را با آب بدون املاح غبارپاشی کنید یا برای آن جزیره درست کنید و یا از دستگاه بخور استفاده کنید.
نکته : غبارپاشی را صبح زود و یا زمانی که نور خورشید نیست انجام دهید. زیرا قطرات آب در نور مستقیم خورشید مثل زره بین عمل می کند و باعث ایجاد سوختگی روی برگ ها می شود.
پتوس ها جزو گیاهان رونده هستندکه می توانیم آن ها را به صورت پتوس آویز و پتوس ایستاده تربیت کنیم. برای اینکه پتوس را به صورت ایستاده تربیت کنیم باید از قیم استفاده کنیم.برای آویز کردن پتوس فقط کافیه یک گلدان آویز تهیه و پتوس را داخل آن بکارید و برای حفظ حالت رونده پتوس می توانید از نخ یا گیره کمک بگیرید.
وسایل لازم برای درست کردن قیم خزه یک عدد لوله پلاستیکی ( لوله پولیکا ) و مقداری خزه
طرزتهیه قیم : لوله پلاستیکی ( لوله پولیکا ) را داخل گلدان قرار دهید و مقداری خاک داخل گلدان بریزید. قسمتی از لوله که خارج از گلدان قرار دارد را با خزه بپوشانید و برای محکم کردن خزه آن را با نخ بپیچید. وقتی پتوس را کاشتید ساقه اصلی را به قیم ببندید در هنگام آبیاری روی خزه آب بپاشید قسمتی از پتوس که روی خزه است ریشه می زند و به صورت ایستاده می ماند.
یک عدد لوله پلاستیکی ( لوله پولیکا ) ، مقداری نخ کنفی . طرز تهیه : لوله پلاستیکی را داخل گلدان بگذارید و مقداری خاک بریزید قسمتی از لوله که خارج از گلدان است را با نخ کنفی بپوشانید.ساقه اصلی پتوس را به قیم ببنیدید.
پتوس را می توان به دو روش تکثیر کرد. تکثیر از طریق تقسیم بوته و تکثیر از طریق قلمه ساقه.برای یادگیری بهتر قلمه زدن پتوس نگاهی به فیلم آموزش تکثیر پتوس بیندازید.
در فصل بهار بوته مادری را از گلدان خارج کنید و بوته های اطراف آن را که ریشه دار هستند جدا کنید و در گلدان های جداگانه بکارید.
یک ساقه از بوته اصلی جداکنید و بعد با قیچی یا کاتر قلمه هایی به طول 5 تا 8 سانت برش بزنید و حواستان باشد هر قلمه حداقل دو گره داشته باشد.قلمه ها را می توانید داخل کوکوپیت ، ماسه و حتی آب ریشه دار کنید.بعد از کاشت قلمه ها را جایی بزارید که نور خوب و غیرمستقیم به آن برسد و سطح خاک را نیز مرطوب نگه دارید.
پتوس جزو گیاهانی است که می توان آن را داخل آب نیز پرورش داد. برای انکار قلمه ها را به همان روشی که در بالا گفتم تهیه کنید و این بار بجای خاک داخل آب قرار دهید 3تا4 هفته زمان می برد قلمه ها ریشه دار شوند.
اگر می خواهید پتوس را در آب نگه دارید و آن را داخل ظرف شیشه ای قرار داده اید. نیاید شیشه را نزدیک به پنجره و نور زیاد قرار دهید زیرا شیشه در تابستان داغ می شود و باعث گرم شدن آب و در زمستان باعث سرد شدن آب می شود که در هر دو صورت برای گیاه ضرر دارد ظرف شیشه ی را در فاصله یک متر تا یک مترو نیم از پنجره قرار دهید. هفته ای یکبار یا هر دو هفته یکبار آب داخل شیشه را عوض کنید و آب بدون املاح داخل آن بریزید و ماهی یکبار داخل آب کود برگدهی مثل سه بیست بریزید.
پتوس ابلق و پتوس یخی نسبت به پتوس سبز به نور بیشتری نیاز دارند. اگر نور کافی به آن ها نرسد حالت ابلق خود را از دست می دهند و سبز می شوند.پتوس یخی (سفید ) نسبت به دو رقم دیگرحساس تر و رشد کندتری دارد و به نور بیشتری نیاز دارد.
پتوس حاوی اگزالات کلسیم می باشد و برای حیواناتی مثل گربه و سگ سمی و خطرناک است که علایم آن سوزش دهان و لب ، استفراغ می باشد.
یکی از دلایل متوقف شدن رشد پتوس می تواند کوچک بودن گلدان باشد انتهای گلدان را نگاه کنید اگر ریشه بیرون زده باشد یعنی وقت تعویض گلدان است. ریشه تمام گلدان را پر می کند و دیگر فضایی برای رشد و جذب مواد غذایی ندارد گیاه را به گلدان بزرگ تری منتقل کنید.
بیحال و پژمرده شدن پتوس چنددلیل می تواند داشته باشد. یکی اینکه هنگام عوض کردن گلدان به ریشه ها آسیب رسیده یا اگر تازه گلدان عوض کرده باشید چون به جای جدید عادت نداره شوکه می شود ولی بعد از عادت کردن به خاک و شرایط جدید سرحال می شود اما تو این مدت باید تمام شرایط نگهداری را رعایت کنید تا به جای جدید عادت کند . یکی دیگه از دلایل نرسیدن آب به ریشه و خشک بودن محیط است. که با آبیاری و مه پاشی درست می شود.
هرچقدراز پتوس بیشتر قلمه بگیرید و سرزنی انجام بدید پرپشت تر می شد.
قیمت پتوس به نوع رقم و سایز آن بستگی دارد.قیمت پتوس مرمر نسبت به پتوس سبز و ابلق بالاتر است و قیمت پتوس سبز در مقایسه با رقم های دیگر پایین تر می باشد و همچنین سایز و ارتفاع نیز باعث تغییر قیمت میشود.اگر به دنبال خرید گل آپارتمانی هستید که علاوه بر زیبایی نگهداری راحتی نیز داشته باشد خرید پتوس را به شما پیشنهاد می دهم با خرید گلدان گل شیک زیبایی گیاه خود را چند برابر کنید.برای خرید گیاهان آپارتمانی حتما از مراکز معتبر خرید کنید تا گیاهی سالم و عاری از بیماری داشته باشید.