پاسخ به سوالات متداول درباره چراغ رشد گیاه
قسمت اول :
آیا استفاده از لامپ رشد گیاه میتواند به سلامت انسان و حیوانات خانگی آسیب بزند؟
پاسخ این سوال بستگی به نوع چراغ خواهد داشت
اگر از چراغهای با کیفیت بالا ( چراغ های گل آذین ) و یا حتی متوسط استفاده کنید ، خیر هیچگونه آسیبی به انسان و حیوانات وارد نمیکند .
البته در صورتیکه به شکل غیر اصولی استفاده شود مانند هر وسیله میتواند خساراتی بزند .مثلا اگر به مدت زیاد به چراغ رشد خیره شوید ،قطعا باعث آسیب به چشم خواهد شد .البته همه منابع نوری و یا هر چراغ و یا لامپی میتواند این خسارت را به وجود آورد و فرقی نمیکند که چراغ رشد باشد و یا معمولی
تنها تفاوت در بین چراغ رشد و چراغ معمولی این است که کسانی هستند که قدرت دید تمام طیف کامل نور قرمز را ندارند و در صورتیکه به چراغ رشد خیره شوند ،دیافراگم چشم آنها نمیتواند با بسته شدن، شدت نور ورودی به چشم را کاهش دهد و در نهایت آسیب آنها از نور بیشتر خواهد بود .البته این افراد در مقابل نور خورشید نیز به همین میزان مشکل دارند و یا در مقابل نورهای مقداری قرمز تر مانند نور هالوژن های قدیمی .
در مورد حیوانات ، از آنجایکه غریزه آنها بهتر عمل میکند ،خود آنها در صورتیکه در مجاورت این چراغها قرار گیرند ،خود را دور کرده و محافظت لازم را از چشمان خود دارند .
و در نهایت در صورتیکه از چراغهای با کیفیت کم استفاده کنید ،چه چراغ رشد باشد و یا چراغ معمولی با هر نوری ،لازم است بدانید که اینگونه چراغها مقداری نور یو وی در کلاس بی تولید میکنند که هم برای چشم خطر ناک است و هم برای پوست .فقط نکته اینه که شدت این نور ها برای ایجاد خسارت خیلی بالا نیست و نمیتوان آنها را خطر ناک دانست .شاید اگر بخواهیم نور چراغ رشد بی کیفیت را خطر ناک بدانیم باید در مقابل حدود 30 چراغ 30 واتی در فاصله یک متری بنشینیم تا مقداری نگران شویم .
آیا لامپ رشد گیاه گل آذین کم مصرف است؟
چراغهای رشد به نسبت نور تولیدی برق کمتری مصرف میکند .البته همین جمله نیز میتواند دچار دگر گونی شود .اگر یک چراغ رشد را روشن کنیم و برق مصرفی و یا توان آن را در نظر بگیریم ،از یک چراغ معمولی نور کمتری تولید میکند .
بر فرض مثال |: اگر یک وات نور معمولی 180 لومن باشد قطعا بهترین چراغ رشد نمیتواند برای هر وات بیشتر از 120 لومن باشد .
بنابراین در حالت مساوی با چراغهای معمولی ،چراغ رشد به نسبت برق مصرفی نور کمتری تولید میکند .
در گل آذین سعی شده است که به نسبت چراغهای رشد دیگر در مارکت چراغ رشد ،از کریستالهای با کیفیت بهتر استفاده گردد تا حدود 20 درصد نور بیشتری گرفته و تولید گردد .
لامپ رشد گیاه را از کجا بخریم و چطور؟
اول تشخیص دهید که چراغ رشد را برای چه منظوری میخواهید تهیه کنید
در برخی مواقع کاری از دست چراغ رشد بر نمی آید و مثلا توجه داشته باشید که آیا گیاه شما واقعا چراغ رشد لازم دارد یا خیر؟
خیلی به تبلیغات توجه نکنید ،خیلی مواقع چراغ رشد کارایی لازم را نداشته و فقط پول حرام کردن است
خیلی مهم است که شما تشخیص دهید که آیا مشکل نور دارید و این مشکل مربوط به کدام قسمت نور است و آیا با نصب چراغ مخصوص میتوانید مشکل را بر طرف کنید یا خیر ؟
خوب تحقیق کنید به مشخصات چراغهای تولیدی در ایران خیلی نمیشود اطمینان کرد برخی از آنها از چراغ معمولی هم کارایی کمتری دارد .
حتی چراغهای خارجی نیز خیلی قابل اطمینان نیستند چرا که مشکل اطلاعات غلط درج شده بر روی چراغها تقریبا در تمام دنیا وجود دارد. باید چراغ را با مشخصات واقعی خریداری کنید
به نظر میاد بهترین راه حل خرید چراغ و استفاده از بهترین پردازش اطلاعات برای پیدا کردن چراغ مناسب و در نوبت دوم تهیه نمونه و تست میدانی آن در شرایط واقعی است . و در صورتیکه عملکرد آنرا تایید کردید میتوانید از همان تهیه کننده برای بار دوم و البته مطمئن تر چراغ را تهیه کنید .
هیچ وقت به تبلیغات توجه بیش از حد نکنید .چراغ رشد کالایی نسبتا با تکنولوژی است و درست است که از قطعات معمولی برخوردار است ولی کریستالها ، درایور و برخی دیگر قطعات باید از تکنولوژی لازم برخوردار باشند ،در غیر این صورت روشن میشود و لی عمل فتوسنتز را در گیاه باعث نخواهد شد.
در مقاله جداگانه در همین سایت به نکات قابل توجه برای شناسایی چراغ رشد پرداختیم میتوانید آنها را خوانده و اطلاعات بیشتری به دست آورید .
آیا لامپ رشد گیاه گل آذین فول اسپکتروم است ؟
چراغهای فول اسپکتروم در بیشتر مکانها که عامل انسانی وجود دارد مانند خانه ها و یا ادارات و… که مجاورت انسان با گیاهان وجود دارد اختلال زیادی از لحاظ بصری برای انسان ایجاد کرده و بعد از مدتی بسیار خسته کننده شده و در برخی انسانها و با وجود مشکلات ژنتیکی در سلولهای میله ای شبکه چشم که حدود 20 درصد انسانها را شامل میگردد ،اختلالات مربوط به حالت اسپکتروسکوپی به وجود میاورد که در دراز مدت منجر به ایجاد حالت عصبی و یا خستگی بیش از اندازه چشم و کلافگی و در برخی با سنین بالا دچار خیره گی در چشم و ایجاد لکه های بنفش تیره بر روی شبکیه شده و حتی اختلالات مربوط به ایجاد حس عدم تعا دل را باعث میگردد .
این چراغها بیشتر جهت تولید گلخانه ای و موارد اینچنینی است و لازم است که انسان در مجاورت با این نور ها از عینکهای مخصوص استفاده کند .
بنابراین چراغ فول اسپکتروم را در منزل توصیه نمیکنیم و از چراغهای با نور های دکوراتیو استفاده کنید
در مجموعه گل آذین نور های دکوراتیو که قابلیت تولید و رشد گیاه را داشته استفاده میشود و میتوانید آنها راتهیه کنید .
چه نوع نور مصنوعی برای گیاهان من مناسب است؟
هر نوری که عمل رشد را در گیاه باعث شود ،برگ سوزی ایجاد نکند و موجب رشد علفی نگردد ، نور مصنوعی مناسب گیاه است
البته اگر انسان و حیوان نیز در کنار این گیاه باشد ،نور باید مشخصات خاصی نیز داشته باشد :
دارای فرکانس مناسب باشد تا از آسیب به چشم انسان جلوگیری شود
نور uv در ابتدای کلاس a و البته انتهای کلاس b را نداشته باشد
خیلی گرم نشود
اگر چراغی همه این مشخصات را داشت قطعا چراغ رشد خوبی است
البته چراغ مناسب به انتخاب شما نیز بستگی دارد .ممکن است چراغ مناسب باشد ولی مثلا میزان زاویه تابش مخصوص شما نباشد و یا شدت انرا کم گرفته باشید که در این صورت هر چند چراغ مناسب است ولی در مورد موقعیت شما کار نخواهد کرد و راندمان لازم را نخواهد داشت .
بنابراین انتخاب چراغ توسط شما بسیار حائز اهمیت خواهد بود .
لامپ رشد گیاه را در چه فاصله ی از گیاه باید نصب کرد؟
این سوال به صورت کاملا حرفه ای در دیگر مقاالات سایت توضیح داده شده است .
در همینجا لازم است به چند پارامتر که شما باید در زمان نصب توجه داشته باشید اشاره کرد :
سعی کنید چراغ را اگر نور نچرال دارد در فاصله کمتر از 50 سانت از گیاه نصب نکنید
اگر چراغ شما لنز متمرکز کننده ندارد، انرا در نقطه ای نصب کنید تا تمام نور تولید شده آن بر روی گیاه تابیده و از پراکنده شدن نور چراغ بر روی زمین و یا دیوار خوداری شود و هر قدر میتوانید نور را بروی گیاه بتابانید .
اگر لامپ رشد گیاه بیش از حد روشن بماند چه اتفاقی می افتد؟
در تمام منابع علمی قید شده است که چراغ رشد نمیتواند بیش از 14 ساعت روشن باشد
البته این قاعده خیلی هم محکم و استوار نیست
تجربه نگارنده میگوید در برخی گیاهان نمیتوان حتی تا 12 ساعت هم روشن نگه داشت
بنابراین بستگی دارد به اینکه شدت نور شما به چه میزان است .اگر نور را کمتر از میزان لازم برای گیاه در نظر گرفتید میتوانید مقداری ساعت نور دهی را افزایش دهید تا بتوانید انرژی لازم را به گیاه خود برسانید و در صورتیکه شدت نور را و کیفیت آنرا بالا گرفته اید ،قطعا نور دهی را مطابق با ساعت وجود نور در آسمان فرض کنید .
بنابراین در صورتیکه نور شما کافی باشد بهترین زمان نور دهی فاصله بین طلوع و غروب خورشید خواهد بود و هر مقدار از این دو زمان فاصله بگیرید ،راندمان گیاه شما و ساعت زیست آن بهم خواهد خورد .
از نور دهی شبانه کاملا باید پرهیز کرد و گیاه نمی تواند بر خلاف ساعت زیست خود حرکت کرده و نور دهی شبانه منجر به پوسیدگی ریشه و از بین رفتن آن در میان مدت خواهد شد .
مجدد تکرا میشود ،بهترین زمان نور دهی فاصله بین طول و غروب خواهد بود یعنی در طلوع چراغها رو شن و در غروب خاموش گردد .
نگارنده : اسماعیل دارا آبان 1403